3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het uitstromen naar vervolgonderwijs en het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.

3.1 Ontwikkelingsperspectief

Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken in overleg met u een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen.

Het OPP wordt twee keer per jaar geevalueerd en met ouder(s)/opvoeder(s) besproken. Proces rondom het uitstroomperspectief en uitstroom van de leerlingen aan het einde van groep 8

In de OPP’s van leerlingen binnen groep 1 t/m groep 5 wordt een uitstroomperspectief genoteerd passend bij de schoolstandaard; het gemiddelde uitstroomperspectief van de school.

In het OPP dat in groep 6 wordt geschreven, wordt het uitstroomperspectief opgesteld door de leerkracht en de CvB richting een uitstroom na groep 8. Het uitstroomperspectief wordt vastgesteld op basis van zowel methodegebonden als niet-methodegebonden toetsen, intelligentiegegevens (indien beschikbaar) en het algemene beeld vanuit de klas. Dit perspectief wordt met ouders tijdens de OPP-besprekingen in groep 6 en groep 7 besproken.

Tijdens het OPP-gesprek in groep 7 voert de leerkracht met ouders een eerste verkennend gesprek over wensen en mogelijkheden na groep 8 bij het geplande uitstroomperspectief.

In groep 8 worden de ouders tijdens een informatieve ouderavond in september geïnformeerd over de planning voor de schoolverlaters. Deze ziet er grofweg als volgt uit:

  • Begin oktober: afname drempeltoets.
  • November: in het OPP-gesprek wordt het voorlopige schooladvies gegeven, bestaande uit niveaubepaling en regulier of speciaal onderwijs.
  • December t/m februari: leerling en ouders oriënteren zich op het voortgezet (speciaal) onderwijs.
  • Begin februari: afname doorstroomtoets.
  • Januari/februari: ouders melden hun kind aan bij een school voor voortgezet speciaal onderwijs.
  • 25 t/m 31 maart: ouders melden hun kind aan bij een school voor (regulier) voortgezet onderwijs. Dit kan alleen in deze week!

3.2 Leerstofaanbod

Het onderwijsaanbod van iHub onderwijs voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Twee keer per jaar ontvangt uw kind een overzicht van zijn/haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Het rapport wordt met u als ouder(s)/opvoeder(s) en de leerling zelf besproken tijdens de rapportavond.

Binnen de leerroutes wordt onderwijs gegeven in de volgende leergebieden:

  • Nederlandse taal
  • Engels
  • Rekenen/wiskunde
  • Oriëntatie op jezelf en de wereld
  • Kunstzinnige oriëntatie
  • Bewegingsonderwijs
  • Zintuiglijke en motorische ontwikkeling
  • Sociaal emotionele ontwikkeling
  • Leren leren

In de wet is vastgelegd dat scholen actief burgerschap en sociale integratie moeten bevorderen. Dit betekent dat er binnen ons onderwijs binnen verschillende leergebieden aandacht wordt besteed aan de Nederlandse samenleving en cultuur, zodat uw kind leert hoe hij of zij kan participeren in onze samenleving en een bijdrage kan leveren aan onze maatschappij. Ons onderwijsaanbod richt zich op uitstroom naar een vervolgopleiding. Dit kan zijn terug naar een reguliere school of na het laatste jaar doorstromen naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Doordat wij ons onderwijs- en zorgaanbod op maat kunnen aanbieden haalt de school het maximale uit alle leerlingen.

Binnen onze school krijgen alle leerlingen praktijklessen aangeboden. Tijdens deze lessen maken de leerlingen kennis met techniek en alles wat er met de natuur te maken heeft. Dit gaat van tuinieren, tot koken tot dierverzorging. Binnen de school hebben we dan ook verschillende dieren, waaronder onze kippen, konijnen, duiven en onze schoolhond Mats.

Didactiek We vinden het erg belangrijk om didactiek voorop te stellen. We halen bij de leerlingen eruit wat er in zit. We durven als school dan ook geregeld ‘ouf of te box’ te denken om een leerling tot leren te laten komen. Bewegend leren is een belangrijk punt in de school, omdat het bewegen met je lijf heeft laten zien dat leerlingen dan meer van de lesstof oppikken, dit kan ook met behulp van de Activefloor.

3.3 Schoolondersteuningsprofiel

Alle scholen van iHub onderwijs hebben een ondersteuningsplan waarin omschreven staat welke (extra) ondersteuning wij bieden. Het SOP kunt u vinden op de website van onze school.

Specialistische ondersteuning voor 5% van de leerlingpopulatie

Om ervoor te zorgen dat onze leerlingen de juiste begeleiding krijgen, werken we samen met de verschillende wijkteams. We hebben logopedie en fysiotherapie in de school. We werken in de school samen met Pameijer. Zo kunnen we in samenwerking met de gemeente een OZA (Onderwijszorg arrangement) op een leerling zetten.

Intensieve ondersteuning voor 15% van de leerlingpopulatie

We hebben binnen de school een pedagogisch coach. Zij gaat met leerlingen in gesprek wanneer zij op verschillende vlakken vastlopen. Binnen de school hebben we Remedial teaching. Hier krijgen leerlingen extra didactische ondersteuning.

Wanneer een leerling moeite heeft om te functioneren in de groep, zal de mediator met deze leerling het GGGG- schema doorlopen, om samen te ontdekken wat er moet gebeuren om het beter te laten gaan.

Basisondersteuning

Binnen de school hebben we 7 groepen waarin externaliserende en internaliserende leerlingen bij elkaar in de groep zitten. De leerlingen worden ingeschaald op leeftijd en niveau. Didactiek staat binnen de school voorop. We verwachten dat leerlingen de schoolse vaardigheden beheersen. We werken met een time in systeem voor alle leerlingen. Vanuit de TSO methodiek krijgt iedere leerling steeds een nieuwe kans. In de groepen wordt groepsgeluk aangeboden en Wij in de wei. Leerlingen leren via deze weg met elkaar en met zichzelf om te gaan.

Wanneer leerlingen bij ons op school zitten, krijgen zij altijd 1x een huisbezoek.

3.3 Onderwijsresultaten

Gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt iHub onderwijs leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Ouders(s) en/of opvoeder(s) worden op de hoogte gehouden via de app Parro.

3.4 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2023 – 2024)

Uitstroomniveau conform uitstroomperspectief OPP (leerlingniveau)

Einduitstromers

Het afgelopen schooljaar zijn er een aantal dingen veranderd rondom de procedure met de leerlingen die van school gaan. Zo is er een andere eindtoets in gebruik genomen en is de school verplicht om een advies naar boven af te ronden, wanneer dit naar voren komt uit de toets. Dit is voor leerlingen in een aantal gevallen gunstig.

Het afgelopen schooljaar zijn er 11 leerlingen uitgestroomd op het niveau wat van tevoren is afgestemd. Er zijn 2 leerlingen boven hun vastgestelde niveau uitgestroomd en 2 leerlingen zijn vanuit motivatie en leeftijd eerder uitgestroomd. Zij zijn onder het vastgestelde advies uitgestroomd.

We stellen binnen de school graag hoge doelen. Deze blijven we steeds met elkaar evalueren. Daardoor merken we dat in overleg soms wat vaker bij moeten stellen.

Tussentijdse uitstromers

Er zijn in het schooljaar 2023 -2024 geen leerlingen tussentijds uitgestroomd.

Advies doorstroomtoets conform leerroute/ OPP

Bestemming einduitstromers

Door de jaren heen zien we dat het uitstroomgemiddelde van Schats School Noord vmbo- basis/ kader is geworden. Nog niet iedereen binnen de school scoort bij uitstroom op alle gebieden 1F niveau. Wel zien we de resultaten verbeteren. Er wordt meer gebruik gemaakt van close reading, bewegend leren en in de bovenbouw wordt gewerkt met Foutloos rekenen.

De aankomede jaren gaan we er dan ook vanuit dat de stijgende lijn zichtbaar blijft. We zullen daarin ook de mondelinge taalvaardigheid meer gaan meenemen in onze toetsing. Dit zorgt ervoor dat we op alle vlakken een helder beeld kan schetsen.

Afgelopen schooljaar werd bij de leerlingen de Cito-toets en de doorstroomtoets ingezet. We zagen daarin dat sommige leerlingen hoger scoorden bij de doorstroomtoets. Dit zorgde voor een positieve uitstroommogelijkheid voor leerlingen. Dit beeld sloot vaak aan bij onze inschatting. Het aankomende schooljaar zullen wij ook met elkaar een traject rondom EDI gaan volgen. Dit is een methode die ervoor zorgt dat er nog meer structuur aangeboden kan worden in de lessen.

Resultaten sociaal-emotionele functioneren

Zien! resultaten

Resultaten op schoolniveau

Resultaten per leerroute

Binnen Schats School Noord wordt veel ingezet op het sociaal–emotioneel leren. Zien! wordt ingezet om de resultaten hiervan te analyseren. We zien dat veel leerlingen uitvallen op het geven van ruimte aan een ander. Aangezien de helft van onze doelgroep bestaat uit leerlingen met externaliserend gedrag is dit in onze ogen een logisch gevolg. Leerlingen vinden het lastig om zich te verplaatsen in de ander en nemen graag zelf de ruimte in.

Er wordt gewerkt met de methode KWINK. Deze is door de gehele school terug te vinden. Ook wordt het GGGG-schema geregeld ingezet, waardoor leerlingen zich bewust worden van hun eigen gedrag. Bij dit schema wordt er nagedacht over de gedachten die een kind heeft ten tijde van een gebeurtenis. De gedachten, het gevoel, het gedrag en het bijbehorende gevolg worden uitvoerig besproken en er wordt met elkaar bekeken wat er anders had gekund bij de gedachte en dan zal de leerling zien dat alle G’s daarna er heel anders uit zullen zien.

Monitor Sociale Veiligheid op basis van leerklimaatonderzoek (LKO)

Binnen Schats School Noord hebben we de veiligheid hoog staan. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed tijdens de lessen. In de klassen wordt gewerkt met Groepsgeluk, hiermee wordt de groepsdynamiek en zaken die spelen op groepsniveau of bij kinderen individueel, zichtbaar gemaakt. Hierdoor gaan leerlingen elkaar beter begrijpen.

2x per jaar wordt Wij in de wei afgenomen. Bij dit instrument krijgt ieder kind vanaf groep 4 een individueel gesprek waarbij de veiligheidsbeleving van kinderen zichtbaar gemaakt wordt. Kinderen zetten systemisch figuren op een veld die symbool staan voor de rol van het klassenteam, leerlingen die positief en negatief worden ervaren en er wordt ruimte gegeven aan het bespreekbaar maken van gevaar (op school) en niet-leuke geheimen.

Ook kiezen de leerlingen een vertrouwenspersoon op school en thuis. Dit wordt verwerkt in een sociogram, extra informatie en conclusies worden vermeld in een verslag. De beleving over het klassenteam wordt zonder naamvermelding teruggegeven aan het klassenteam.

Vooraf wordt het prentenboek "Sam en het niet-leuke geheim” in de groep voorgelezen. Naar aanleiding daarvan wordt de meldcode aan de kinderen uitgelegd.

Ook wordt het Leerklimaat onderzoek 2x per jaar afgenomen. Het rapportcijfer wat we hier graag rondom veiligheid zouden halen is een 7,5. Afgelopen jaar lag deze op een 7,2. We zagen hier dat het gemiddelde vooral door een klas naar beneden werd getrokken. Hier wordt het aankomende schooljaar met verschillende interventies aan gewerkt.

Bestendiging einduitstroom en tussentijdse uitstroom

Binnen onze school merken we dat een groot gedeelte van de leerlingen uitstroomt naar het vso. We hebben hierin dan ook korte lijntjes met de vervolgscholen. De leerlingen die uitstromen naar het regulier onderwijs worden gevolgd door onze intern begeleider.

Volgende pagina

4. Samenwerking tussen ouder(s)/ opvoeder(s) en de school

Lees verder