3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een leer- en ontwikkelplan (LOP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit LOP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Staat de jongere ingeschreven op de school van herkomst, dan maken wij samen met die school het LOP. Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling.
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijsaanbod van iHub onderwijs voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Gedurende het verblijf krijgt uw zoon/dochter een overzicht van zijn/ haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een portfolio. Middels leerlingbesprekingen worden de vorderingen van uw kind bijgehouden. Op onze school wordt het volgende onderwijs aangeboden:
- Praktijkonderwijs
- Onderwijs op maat (alle niveaus) Indien mogelijk in samenwerking met school van herkomst
Ons onderwijsaanbod richt zich op het motiveren en stimuleren van jongeren om zich te ontwikkelen en te leren. Ook kunnen hier certificaten worden gehaald (IVIO). Met ons brede onderwijsaanbod hebben leerlingen een ruime keuze aan uitstroomrichtingen en haalt de school het maximale uit alle leerlingen. Ons aanbod sluit zo goed mogelijk aan bij het traject van uw kind. Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal- emotionele ontwikkeling.
3.3 Onderwijsresultaten
Gedurende de tijd dat uw zoon/dochter onderwijs volgt op Schakenbosch Onderwijs & Werk worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld. Dit zijn gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling.
3.4 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2022-2023)
1. Onderwijsresultaten
Schakenbosch Onderwijs & Werk is een interventie. Onze leerlingen halen het diploma via de stamschool. 2. Sociale en maatschappelijke competenties
Schakenbosch Onderwijs & Werk heeft in schooljaar 2022-2023 een systeem uitgewerkt om de sociale vaardigheden van de jongeren te kunnen volgen. Dit systeem is gebouwd in ons leerlingvolgsysteem Somtoday. In schooljaar 2023-2024 gaan de mentoren het volgsysteem in gebruik nemen. Zij starten met een meting 6 weken na plaatsing. Daarna stellen de mentoren doelen op met de jongeren en de mentoren van Schakenbosch zorg. Iedere 6 weken wordt een nieuwe meting verricht om de ontwikkeling van de jongeren te kunnen volgen.
3. Uitstroombestemmingen
In de onderstaande grafiek staan de jongeren die zijn uitgestroomd in het schooljaar 2022-2023. In totaal zijn er in het schooljaar 102 jongeren uitgestroomd. 85 jongeren (ruim 80%) zijn na hun plaatsing op Schakenbosch Onderwijs & Werk verder gegaan met een vorm van onderwijs. Hiervan zijn 69 jongeren (bijna 70%) doorgegaan met een vorm van Voortgezet onderwijs (Praktijkonderwijs / VMBO / Havo / VWO) en 16 jongeren (16%) naar het MBO. De overige 17 jongeren (17%) zijn niet meer doorgestroomd naar een vorm van onderwijs.

4. Uitstroom t.o.v. OPP
iHub heeft als norm gesteld dat 55 van de 73 jongeren uitstromen conform LOP (75%). In schooljaar 2022-2023 zijn op Schakenbosch Onderwijs & Werk 62 van de 73 jongeren uitgestroomd conform LOP (85%). Met andere woorden: ruim drie kwart van de jongeren stroomt uit volgens de verwachting die is besproken met de jongere, en zijn/haar ouders/verzorgers. Dit is boven de gestelde norm. Voor 10 jongeren (14%) geldt, dat het afgesproken uitstroomperspectief (nog) niet bereikbaar is. Deze jongeren stromen uit via een lager onderwijsperspectief dan is vastgesteld in het OPP. Het gaat hier om jongeren die via een andere route alsnog door gaan stromen naar de in het LOP vastgelegde bestemming. Of er is in goed overleg met de jongere zelf (en zijn/haar ouders/verzorgers) gekozen voor een perspectiefwijziging, omdat dit beter aansluit bij de onderwijsbehoefte van deze jongeren. Schakenbosch Onderwijs & Werk wil zich gaan richten op duurzame uitstroom. In het schooljaar 2023-2024 gaat Schakenbosch Onderwijs & Werk uitzoeken hoe er contact gehouden kan worden met de jongeren om de bestendiging te controleren

5. Veiligheidsbeleving
In schooljaar 2022-2023 is in het najaar 2022 en in het voorjaar van 2023 een leerklimaatonderzoek afgenomen onder alle jongeren. De jongeren geven ‘veiligheid op school’ een 7,5. Hiermee heeft de school de gestelde school- en iHub-norm behaald. De jongeren zijn iets positiever over het totale leerklimaat ten opzichte van de referentiegroep. De jongeren zijn onder andere positiever over de groepsdynamiek, de leeratmosfeer, de groei die zij ervaren, de regels en normen en de totale veiligheid. De jongeren geven ook alleen voldoende tot ruimvoldoende rapportcijfers voor het leerklimaat. De hoogste cijfers geven zijn voor de hulp die zij krijgen van de docent en de sfeer in de klas Het laagste cijfer, wat nog steeds een voldoende is, geven zij voor wat zij leren op school. Er vallen twee dingen het meest op uit de data. Ten eerste zijn jongeren veel positiever over de regels en normen in de klassen vergeleken met het begin van het schooljaar (najaar 2022). Op basis van deze data lijkt de school dus een positieve ontwikkeling doorgemaakt te hebben. Er wordt vooral aangeraden om dit vast te houden!
Routines/strategieën (klassenmanagement) worden in de leerteams vastgesteld om voorspelbaarheid en veiligheid te vergroten en te borgen.

6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatie-specifieke deel van het schoolplan (april 2023)
In het meerjarenplan zijn 4 pijlers naar voren gekomen waar wij de komende twee jaar nog aan werken:
1. Samen sterker
2. Steeds inclusiever
3. Steeds specialistischer
4. Steeds beter onderwijs in een veilige inspirerende omgeving
Met het team zijn we gekomen tot onderstaande speerpunten voor schooljaar 2022-2023 (de cijfers achter de speerpunten geven de connectie aan met de pijlers uit het meerjarenplan):
Speerpunt 1: Doorlopend en integraal gepersonaliseerd dagprogramma gekoppeld aan doelen (1, 3 en 4) Speerpunt 2: Leren en ontwikkelen zichtbaar maken (sociale en emotionele vaardigheden) (3, 1, 4)
Speerpunt 3: Wat is ons aanbod naast het curriculum van de stamscholen (2, 3, 4)
Wij zijn inmiddels een stap verder en de DID staan in het protfolio STERIK waardoor voor iedereen toegankelijk. We gaan nu faciliteren in tijd. Zo krijgen leefgroepen weken aangewezen waarin mentor zorg mentor onderwijs en leerling elkaar moeten vinden om gezamenlijk vorm te geven aan de invulling van het rooster. Elke jongeren heeft een DID gekoppeld aan toekomstperspectief. Er is een start gemaakt met concreet maken van de doelen. De vervolgstap is de doelen concreter te maken en het DID daarop af te stemmen. Dit systeem moet vervolgens geborgd gaan worden.
Het invoeren van de portfolio gaat minder snel dan gewenst vanwege het programma en deze gaan buiten ons om. M.b.t. sociale en emotionele vaardigheden is er een format ontwikkeld gekoppeld aan lessen en doelen die wij de komende periode gaan inzetten. Wij doen dit in nauwe samenwerking met zorg. Alle jongeren hebben een portfolio. De volgende stap is invulling geven en de doelen en sociale vaardigheden koppelen. Er is een format wat tijdens de gesprekken met mentor mentor en leerling besproken moet worden en dit wordt verwerkt in het protfolio. Wij zijn nog steeds in ontwikkeling en kijken wat wij kunnen koppelen aan Sterik. De roosters staan allemaal in Sterik en zijn daarom vindbaar voor zowel zorg als onderwijs.
Leren en ontwikkelen zichtbaar maken (sociale en emotionele vaardigheden) hierin hebben wij stappen gemaakt.
Doel 3 was te groot. Wij gaan komend jaar de studiedagen inzetten op het ontwikkelen van een schooleigen curriculum. Belangrijk is dat het team kennis krijgt en dat wij in kleine stappen gaan ontwikkelen wat ons curriculum is.