1. Praktische informatie

Informatie over schoolregels, boeken en leermiddelen en sportkleding kunt u lezen op de website van de school. Overige praktische informatie vindt u hieronder.
1.1 Contactgegevens
U kunt de leerkrachten op de volgende tijdstippen het beste bereiken: maandag t/m vrijdag na 14.30 uur of via rijnstroomcollege@ihub.nl. Heeft u vragen over onderwerpen die niet direct betrekking hebben op de klassensituatie? Dan kunt u het beste contact opnemen met de schooldirecteur of de Commissie van Begeleiding (CvB). Een aantal keren per jaar verschijnt de nieuwsbrief om u te informeren over geplande activiteiten en de gang van zaken op school. Meer informatie over iHub onderwijs Voor meer informatie over onze school en de andere scholen van iHub onderwijs kunt u ook terecht op onze website: scholen.ihub.nl/scholen/rijnstroom-college-westerpark
Rijnstroom College Westerpark Ds. Meijerlaan 14 2406 JD Alphen aan den Rijn U kunt ons bereiken via: T: 088 - 9962100 E: rijnstroomcollege@ihub.nl Schooldirecteur: Norbert de Vries Adjunct-directeur: Heilke Kuijvenhoven
1.2 Aanmelden
U kunt uw kind online aanmelden op scholen.ihub.nl/aanmelden bij de school van zijn/haar keuze of bij Aanmeldbureau iHub onderwijs Zuid-Holland. Er is een toelaatbaarheidsverklaring nodig voor inschrijving voor het speciaal onderwijs. Meer informatie hierover vindt u op www.passendonderwijs.nl/in-en-om-de-school/toelaatbaarheidsverklaringen. Wilt u meer weten over aanmelden of iHub onderwijs? Of wilt u met ons overleggen over het type onderwijs? Ook dan kunt u contact opnemen met Aanmeldbureau iHub onderwijs Zuid-Holland. Telefonisch via 0800-45 67 899 of per e-mail: aanmelden.onderwijszh@ihub.nl. Onze medewerkers helpen u graag verder.
1.3 Medicatie
Soms gebruiken leerlingen op doktersvoorschrift medicijnen. Het kan gebeuren dat het toedienen van voorgeschreven medicijnen onder schooltijd nodig is. Ouders of verzorgers blijven verantwoordelijk voor toediening van geneesmiddelen en zij kunnen hier afspraken over maken met de school. Onze medewerkers en docenten zijn geen artsen of verpleegkundigen en zijn daarom niet gerechtigd om (ingrijpende) medische handelingen - zoals het geven van injecties - te verrichten. Het geven van pillen, drankjes of zalf kan wel, mits hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt met school.
1.4 Verzekeringen
Wanneer uw kind schade of letsel veroorzaakt kunt u als ouder(s)/ verzorger(s) daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Dat geldt ook voor letsel of schade die ontstaat binnen of rond de school of tijdens stages. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) dekt die verantwoordelijkheid. Mocht u (nog) geen AVP hebben afgesloten dan raden wij u aan dit te doen. Maakt uw kind gebruik van taxivervoer van en naar school?
Dan geldt de ongevalleninzittende verzekering van de taxionderneming tijdens het vervoer van en naar school. Eventuele schade veroorzaakt door uw kind valt daar niet onder, daarvoor zal een beroep gedaan worden op uw AVP. In het geval dat uw kind een schooleigendom kapot maakt, kan het zijn dat wij u benaderen om aanspraak te doen op uw verzekering, zodat de schade vergoed kan worden.
1.5 Ouderbijdrage
Wij vragen ouder(s) en/of opvoeder(s) een vrijwillige bijdrage om extra activiteiten te bekostigen, zoals festiviteiten en vieringen. Voor het schooljaar 2023-2024 is de ouderbijdrage vastgesteld op € 30.
Wij verzoeken u de ouderbijdrage aan het begin van het schooljaar over te maken op rekeningnummer: NL19FVLB069.9263654 onder vermelding Rijnstroom College Alphen, stamgroep en naam van uw kind.
De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Dit betekent dat leerlingen niet worden uitgesloten voor deelname aan de activiteiten als de bijdrage niet is voldaan.
1.6 Vervoer van en naar school
Het vervoer van en naar school gebeurt op eigen gelegenheid of per taxi. De gemeente waar uw kind staat ingeschreven bepaalt of uw kind voor vervoer in aanmerking komt en hoe dit geregeld is. De gemeente betaalt dit vervoer en is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vervoer. Afhankelijk van uw inkomen kan de gemeente een eigen bijdrage vragen. Het verzoek voor het vervoer moet u zelf bij de gemeente indienen. Wij kunnen u hierbij ondersteunen.
1.7 Rookbeleid
Alle scholen van iHub onderwijs en de omgeving rondom scholen rookvrije zones. Dit betekent:
- De gebouwen en terreinen zijn rookvrij (dit geldt voor iedereen die zich hierbinnen bevindt).
- Medewerkers roken niet in het bijzijn en niet in het zicht van leerlingen.
- Er is een actief ontmoedigingsbeleid en ontmoedigingsprogramma voor medewerkers en leerlingen.
1.8 Onze schoolregels
1. We zijn op tijd op school. Iedereen komt naar school om te werken en te leren. Op tijd komen is daarbij zeer belangrijk. Ben je te laat dan kom je via de hoofdingang bij de conciërge de school binnen en ga je met een te laat briefje richting je les. Iedereen volgt elke les! 2. We gaan respectvol met elkaar om. Iedereen verdient het om met respect te worden behandeld. We gebruiken normale woorden om te zeggen wat we willen zeggen. Soms zijn we het niet met elkaar eens, maar dat lossen we pratend op. Lukt dit als leerling onderling niet dan vraag je daar je leraar bij. Op die manier werken we aan een goede sfeer op school. 3. We zorgen voor rust en veiligheid. Als er voldoende rust is binnen school kan iedereen goed werken. Iedereen moet zich veilig voelen op school en daar zorgen we met elkaar voor. We doen geen dingen die onze eigen veiligheid of die van anderen op het spel zet. 4. We zorgen dat we onze spullen in orde hebben en we dragen verantwoordelijkheid voor de spullen. We dragen zorg voor alle materialen; we gebruiken de dingen waarvoor ze bedoeld zijn. Iedere leerling is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. De school is niet aansprakelijk voor schade aan of diefstal van spullen van een leerling. 5. Je telefoon ligt bij de start van de dag in de kluis van de docent. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder een telefoon en internet. We willen dat we daar allemaal plezier van hebben dus kun je hem alleen gebruiken met toestemming van de docent. Aan het einde van de dag gaat de telefoon weer mee! 6. We spreken Nederlands en spreken met respect. Dan begrijpen we elkaar. Er ontstaan minder snel misverstanden wanneer we allemaal dezelfde taal spreken. 7. Wij dragen gepaste kleding. Dit betekent geen petjes op in school, geen brandgevaarlijke kleding in de praktijklessen. Voor bepaalde vak-lessen is speciale kleding verplicht bij deelname. 8. Eten en drinken is niet toegestaan in de lokalen en op de gang. Wij willen als school gezonde voeding promoten, omdat een gezonde leefstijl bijdraagt aan beter leren op school. Energiedrankjes of koolzuurhoudende dranken zijn niet toegestaan op school. Ook zijn maaltijden van fastfood restaurants niet toegestaan in school. Tijdens de les wordt er niet gegeten of gedronken. 9. Roken. Er geldt een ontmoedigingsbeleid voor roken. Roken is niet toegestaan tijdens lestijd. Roken is niet toegestaan op het terrein. 10. Je bent op de juiste plek (volgens het rooster) aanwezig. Alleen met toestemming van de docent mag je op het plein, de aula of de gang aanwezig zijn. Ben je onder lestijd van het terrein af, dan ben je ongeoorloofd afwezig. Er volgt dan een herstel gesprek, waarna je direct de lessen kunt vervolgen. Deze regels zijn opgesteld om een zo goed mogelijk leerklimaat te realiseren.
1.9 Schoolvakanties en studiedagen
Schoolvakanties Zomervakantie 15 juli t/m 23 augustus 2024 Herfstvakantie 28 oktober t/m 1 november 2024 Kerstvakantie 23 december 2024 t/m 3 januari 2025 Voorjaarsvakantie 24 t/m 28 februari 2025 Meivakantie 18 april t/m 5 mei 2025 Zomervakantie 17 juli t/m 29 augustus 2025
Extra vrije dagen Kennismaking nieuwe leerlingen 10 juli 2024, leerlingen vanaf 12.05 uur vrij Jaarmarkt 18 september 2024, leerlingen vanaf 12.05 uur vrij Goede Vrijdag 18 april 2025 Tweede Paasdag 21 april 2025 Koningsdag 27 april 2025 Hemelvaartsdag 29 en 30 mei 2025 Tweede Pinksterdag 9 juni 2025 Leerlingen vanaf 12.05 uur vrij 16 juli 2025
Studiedagen (leerlingen vrij) 19 november 2024 10 januari 2025 20 maart 2025 17 juni 2025