4. Resultaten
Onze school werkt intensief aan een goede kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Om dat goed te kunnen doen, stellen we ons altijd de volgende vragen:
- Zijn we op de juiste manier bezig?
- Wat kan er anders?
- Wat kan beter?
- Hoe ervaren ouder(s) en/of verzorger(s) en leerlingen de kwaliteit van het onderwijs en de zorg?
4.1 Tevredenheid
Jordaan College neemt jaarlijks een tevredenheidsonderzoek af onder de ouder(s) en/of verzorger(s), leerlingen en medewerkers van de school. De resultaten van dit onderzoek geven de school informatie over de veiligheid op school, de kwaliteit van het onderwijs, de waardering voor de ondersteuning en de samenwerking tussen ouder(s) en/of verzorger(s) en school. De resultaten vergelijken we jaarlijks met de uitslag van voorgaande jaren. Op basis van deze gegevens stellen we een verbeterplan op, welke onderdeel is van het schoolplan.
4.2 Certificering
iHub onderwijs voldoet aan de eisen die de kwaliteitsnormen voor Speciaal Onderwijs en Jeugdhulp (KSO en ISO) stellen en is daarmee gecertificeerd. De onderzoekers gaven iHub onderwijs een compliment omdat wij in vergelijking met andere organisaties in het speciaal onderwijs en jeugdhulp opvallend goed:
- actief zoeken naar een goede en veilige aanpak/omgeving voor leerlingen en cliënten.
- zoeken naar wat leerlingen en cliënten wel kunnen. We geven kinderen het vertrouwen en zorgen dat ze diploma’s kunnen halen. Zo hebben ze een goede start om te participeren in de maatschappij en met meer zelfvertrouwen hun toekomst tegemoet te gaan.
En daar zijn we trots op!
4.3 Onderwijsinspectie
Elke school heeft bij de onderwijsinspectie een toezichtkaart. Op deze kaart kunt u aflezen welke afspraken (arrangementen) de inspectie met de school heeft gemaakt. Jordaan College heeft een basisarrangement. Dit betekent dat het onderwijs van voldoende kwaliteit is.
Bevindingen van de inspectie tijdens het inspectiebezoek van maart 2023: Leerlingen van het Jordaan College krijgen onderwijs in een uitnodigend en voorspelbaar pedagogisch klimaat. Leraren hebben een gedeelde kijk op wat van belang is om de pedagogische relatie op te bouwen en hoe dit bijdraagt aan het realiseren van een passend perspectief. Bij het vaststellen van dit perspectief is de overweging of tussentijdse uitstroom naar regulier onderwijs mogelijk is een vast uitgangspunt. De ontwikkeling van leerlingen wordt vergeleken met wat in het regulier onderwijs wordt verwacht, bijvoorbeeld op het vlak van leergebied overstijgende vaardigheden.
Het volledige inspectierapport is te vinden op de website van de onderwijsinspectie.
4.4 Opbrengsten en analyse
1. Resultaten diploma’s en certificaten schooljaar 2022-2023


Op het Jordaan College begeleiden wij onze leerlingen bij het behalen van een volledig vmbo-t diploma of (deel)certificaten. Wij nemen als school deel aan de staatsexamens en dat biedt onze leerlingen de mogelijkheid om het examen over twee schooljaren te verspreiden. Het programma bij ons op school is daar ook op ingericht en afgestemd. In de praktijk blijkt toch dat onze leerlingen veelal in het eerste examenjaar opgaan voor alle examens. Deze leerlingen willen graag ervaren hoe het is om examen te doen in alle vakken. Daarbij komt dat zij de behoefte hebben om inzicht te krijgen waar zij staan per vak. Als school willen wij onze leerlingen in deze behoeften voorzien, ondanks dat dit leidt (of kan leiden) tot lagere slagingspercentages.
In het schooljaar 2022-2023 zijn 12 van onze leerlingen opgegaan voor een volledig diploma. Van deze 12 leerlingen hebben er 8 daadwerkelijk een diploma behaald. Het slagingspercentage van 67% ligt boven onze schoolnorm (50 %). Daar zijn wij als school erg tevreden mee. Dat neemt niet weg dat wij als school blijven streven naar een hoger slagingspercentage. 2. Sociaal-emotionele ontwikkeling schooljaar 2022-2023
Op school houden we ons niet alleen bezig met de didactische ontwikkeling van uw kind, maar houden we ook zicht op hoe uw kind zich op sociaal-emotioneel vlak ontwikkelt.
Tweemaal per jaar vragen wij onze leerlingen een vragenlijst (Zien!vo) over zichzelf in te vullen, zijn/haar mentor vult dezelfde vragenlijst ook in en al deze antwoorden bij elkaar zorgen ervoor dat we kunnen zien waar de leerling staat. We kijken dan naar de gebieden welbevinden, gedrag, leren (aanpakgedrag, creativiteit en digitale vaardigheden) en veiligheid. De aandachtspunten die hieruit naar voren komen worden vertaald in concrete doelen waar de leerling per periode aan gaat werken.
Grotere doelen worden opgenomen in het Ontwikkelingsperspectiefplan, dat door de zorgcoördinator een maal per jaar wordt geschreven. Korte-termijn-doelen worden meegenomen in de ambitieplannen die de leerling samen met zijn/haar mentor elke rapportperiode invult.
Door de Zien!vo vragenlijst twee maal per jaar af te nemen zien we op welke punten een leerling ontwikkeling boekt en welke punten meer aandacht behoeven.
Onze ervaring leert dat leerlingen op deze manier een goed beeld van zichzelf krijgen. Doordat ze de doelen zelf opstellen voelen ze zich ook betrokken bij het plan en worden ze eigenaar van hun eigen ontwikkeling.
We houden ons niet alleen bezig met de ontwikkeling van individuele kinderen, maar willen onszelf ook als school zo goed mogelijk ontwikkelen. Een maal per jaar doen we een leerklimaat onderzoek onder onze leerlingen waarbij ze een vragenlijst invullen over verschillende items met betrekking tot de school. Afgelopen schooljaar zien we dat de leerlingen heel tevreden waren over de mate waarin ze voor hulp bij docenten terecht konden en dat ze zich veilig voelen op school.
Als aandachtspunten kregen we mee dat de inrichting van de klaslokalen en de school beter kon en dat er meer uitdaging mag zijn qua lesstof. Aan deze zaken zullen wij als school de komende tijd dan ook extra aandacht besteden. 3. Uitstroombestemmingen schooljaar 2022-2023

Onze leerlingen stromen grotendeels uit naar een MBO 3&4 bestemming (37%). Als school vinden wij dit een mooi gegeven gezien het feit dat onze leerlingen bij instroom deze uitstroombestemming als doel nastreven. Leerlingen die in het examenjaar niet alle certificaten hebben behaald voor een volwaardig diploma, hebben de optie om in het vijfde jaar bij ons de overige certificaten alsnog te behalen. In het schooljaar 2022-2023 hebben wij net als voorgaande jaren ervaren dat er ook een aantal leerlingen is waarvoor uitstroom MBO 3&4 niet haalbaar bleek te zijn. Deze leerlingen stromen met het aantal wel-behaalde certificaten uit naar een MBO 1, om vervolgens via de MBO-route door te stromen naar een niveau 3 of 4 opleiding. Deze veranderingen in het uitstroomprofiel/bestemming worden intern en periodiek goed doorgelicht in de commissies van begeleiding. Uiteraard worden leerlingen en hun ouders/netwerk nauw betrokken bij dit proces.
Verder hebben 4 leerlingen in het schooljaar 2022-2023 de overstap gemaakt naar het regulier voortgezet onderwijs. Dit ervaren wij als een mooie ontwikkeling. Wij als school willen in het kader van kansengelijkheid leerlingen faciliteren bij deze tussentijdse overstap. Hiervoor hebben wij als school wel duidelijke voorwaarden geschetst. Zo verwachten wij dat leerlingen in eerste instantie deze ambitie nastreven. Vervolgens is het aan de leerling om zich richting einde onderbouw voldoende toe te rusten met kennis, kunde en vaardigheden om de overstap succesvol te kunnen maken.
Als school evalueren wij aan het einde van de onderbouw standaard per leerling of wij als school qua onderwijs- en ondersteuningsaanbod nog steeds aansluiten bij de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling. Vervolgens bekijken wij welke setting passend is voor de leerling. Dat kan zijn doorstroom naar de bovenbouw bij onze locatie of een andere passende onderwijslocatie in de stad. 4. Uitstroom conform uitstroombestemming OPP – leerlingniveau schooljaar 2022-2023

Ongeveer 70 % van onze leerlingen stroomt uit conform het uitstroomprofiel dat is vastgelegd in het perspectiefplan. Dit percentage zit tegen het percentage dat wij als school 75 % als norm hebben vastgesteld aan. Ongeveer 30 procent van de leerlingen die in het schooljaar 2022-2023 het Jordaan College hebben verlaten, stroomden uit onder het niveau dat in het OPP bij instroom beoogd werd te behalen. In de praktijk blijkt dat deze leerlingen beter gedijen als zij een alternatieve route (MBO 1) bewandelen om vervolgens op te stromen naar een MBO 3&4 opleiding. Uiteraard is er altijd sprake van een weloverwogen beslissing alvorens er een wijziging wordt aangebracht in het uitstroomprofiel. Hierin zijn wij continu op zoek naar een juiste balans tussen de behoeften en wensen van de leerling en het deskundig advies van ons als school. Als school kijken wij tevreden naar deze cijfers. Desondanks streven wij als school naar een hoger percentage in de toekomst. 5. (Sociale) veiligheid schooljaar 2022-2023

De leerlingen van het Jordaan College geven op alle gebieden voldoende tot ruimvoldoende rapportcijfers, waarbij ze het meest positief zijn over de hulp die ze krijgen van de docent, de veiligheid op school en de sfeer in de klas. Mogelijk is er nog ruimte voor verbetering als het gaat om wat ze leren op school, hier geven leerlingen het laagste rapportcijfer voor. 6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt
Vanuit het Schoolplan 2021-2025 werken we aan de vier pijlers: Samen Sterker, Steeds Inclusiever, Steeds Specialistischer en Steeds Beter Onderwijs in een Veilige omgeving.
We hebben gewerkt aan een meer competentiegericht onderwijsaanbod. Dit is met name tot uiting gekomen in het aanbod in de onderbouw. Hierin ligt de focus meer op het versterken van (schoolse) vaardigheden en is er meer aandacht gekomen voor talentontwikkeling.
Hierbij zijn vaardigheden als differentiëren, motiveren, activerende werkvormen inzetten en klassenmanagement essentieel. We willen leerlingen naast het behalen van een diploma ook aanleren hoe zij het best kunnen meedoen in de maatschappij, laten ontdekken waar zij goed in zijn, wat ze willen en hoe zij dat kunnen bereiken. Er is een andere organisatievorm van de onderbouw geïmplementeerd in de vorm van mentoraatgroepen. Dit biedt de leerlingen meer rust en draagt bij aan een zachte landing.
We starten en eindigen het schooljaar met een projectweek met een gevarieerd aanbod waarin de bovengenoemde vaardigheden worden geoefend.
SWPBS (School Wide Positive Behaviour Support) heeft inmiddels beter voet aan de grond gekregen. Dit uit zich in meer eenduidigheid in de manier van aanspreken van leerlingen, collega ’s en ouders. Duidelijke, hoge verwachtingen en eenduidiger manier van communiceren/handelen zorgt voor meer rust en structuur in de school.
Wij hebben de overtuiging dat gewenst gedrag aan te leren is en middels positieve bekrachtiging (complimenten/beloning) stimuleren wij dit.
De focus lag in het afgelopen jaar op het aanbieden van een in de basis uniforme didactische aanpak. Daarnaast hebben we een slag gemaakt in het analyseren van basisvaardigheden (rekenen/wiskunde, Nederlandse taal en Engelse taal en burgerschapsvorming).
Er is een beleidsplan cultuureducatie opgesteld door de interne cultuurcoördinator. In dit aanbod komen ook sociale vaardigheden en executieve functies aan bod.
De school heeft de samenwerking met de opleidingen verder aangetrokken zodat er weer stagiaires in de school komen. Op deze manier komt er meer en actuele informatie de school in en zetten we onze school weer op de kaart in het opleidingscircuit.
Het belang van gezonde voeding heeft in het afgelopen jaar ook hoog op de agenda gestaan. Met behulp van subsidies is er iedere ochtend tijdens de check-in voor alle leerlingen vers fruit beschikbaar en verzorgen we op school 3x in de week een gezonde lunch voor alle leerlingen. In de onderbouw is er aandacht gekomen voor scholing over gezonde voeding en het belang hiervan.
In het kader van inclusief onderwijs en kansengelijkheid hebben we hard gewerkt aan het in kaart brengen van wat leerlingen, indien de wens en mogelijkheid er is, nodig hebben om een overstap te kunnen maken naar het reguliere VO en wat de ontvangende school moet kunnen bieden om een leerling die de overstap maakt te ondersteunen. In het afgelopen schooljaar hebben 4 leerlingen een dergelijke overstap gemaakt.
Tot slot hebben we in het afgelopen jaar gewerkt aan meer cohesie in het team door elkaar meer op te zoeken/uit te wisselen, successen te vieren, de aanspreekcultuur te verbeteren, teambuilding, elkaar feedback te geven en feedback te kunnen ontvangen. Daarbij willen we rust en plezier uitstralen en overbrengen, leerlingen concreet belonen en aangeven wat we verwachten van elkaar.