3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. 'Leren door doen' neemt een belangrijke plaats in. In ons onderwijsaanbod sluiten we waar mogelijk aan bij het regulier onderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling, de persoonlijkheidsontwikkeling, van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt. Dit schooljaar is er daarnaast gerichte aandacht voor talentontwikkeling. Daarbij worden ook andere competenties dan de cognitieve mogelijkheden van de leerling aangesproken.

3.1 Perspectief

Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes werkweken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Deze leerlijnen worden drie maal per jaar geëvalueerd. Het volledige OPP wordt, mits er wijzigingen worden aangebracht, eenmaal per jaar geëvalueerd. Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.

3.2 Leerstofaanbod

Het onderwijsaanbod van iHub voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Voor HAVO en VMBO-TL staat het einddoel vast: de exameneisen om dit diploma te kunnen behalen worden door het ministerie bepaald. Voor de examens staat omschreven welke lesinhoud aangeboden moet worden en wat leerlingen aan het eind van de middelbare schoolleeftijd moeten weten en kunnen. Daar waar nodig wordt de inhoud of de hoeveelheid lessen aangepast aan de mogelijkheden van de (individuele) leerling. Als dit voor uw kind geldt wordt dit uiteraard met u besproken.

Op onze school worden de volgende richtingen aangeboden: Ons onderwijsaanbod richt zich op het behalen van een diploma en/ of certificaten die nodig zijn voor de uitstroom naar een vervolgopleiding. Er is VMBO-TL en HAVO, binnen die leerroutes zijn verschillende profielen te volgen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van docenten en de hoeveelheid leerlingen zijn dit voor HAVO de profielen Natuur en gezondheid (NG), Natuur en techniek (NT) en Economie en maatschappij (EM). Voor VMBO wordt gesproken over afstudeerrichtingen. Voor onze school zijn dat op dit moment Economie en Zorg en Welzijn. Ook dit hangt af van de beschikbaarheid van vakdocenten en het aantal leerlingen. De andere afstudeerrichtingen kunnen helaas (nog) niet aangeboden worden. Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal-emotionele ontwikkeling.

3.3 Toetsen en leerlingvolgsysteem

Wij volgen de leerling vanaf het moment dat hij op onze school start, tot twee jaar na vertrek van onze school. We kijken hierbij naar de leerresultaten op zowel didactisch- als op sociaal en emotioneel gebied. Dit gebeurt met behulp van de verschillende toetsen, waarvan een aantal landelijk worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de Citotoets.

Alle resultaten en bijzonderheden worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem en het leerlingplan. Minimaal twee maal per jaar worden de vorderingen die de leerling maakt besproken met de leden van de Commissie voor Begeleiding (CvB). Aan het eind van de schoolloopbaan wordt het eindexamen afgenomen en wordt de leerling besproken met ouders, leerling en eventuele andere betrokkenen om tot een adequaat advies voor het vervolgonderwijs te komen. Op Scheuder College Taborstraat doen de leerlingen Staatsexamen. De school is een examenlocatie, het examen wordt dus afgenomen op onze school.

3.4 Rapporten

Drie keer per jaar ontvangt de leerling een overzicht van zijn/ haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Naast een uitdraai van de didactische toetsen kan ook een uitdraai van het leerlingplan onderdeel van het rapport zijn.

3.5 Onderwijsresultaten

Gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn of haar didactische en emotionele ontwikkeling. Voor de didactische vorderingen wordt gebruik gemaakt van Cito-toetsen en methodetoetsen, de emotionele ontwikkeling wordt gevolgd met het programma ZIEN en door observaties door en gesprekken met mentor, vakdocent, mediator en CVB. iHub onderwijs volgt leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken.  

3.6 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2023-2024)

Uitstroomniveau conform uitstroomperspectief OPP (leerlingniveau)

Einduitstromers

In het schooljaar 2023-2024 heeft het Schreuder College Taborstraat een totaal van 73% aan uitstroom leerlingen gehad die op het verwachte niveau hebben gescoord. Voor de andere leerlingen geldt dat zij in het schooljaar 2024-2025 nogmaals de kans krijgen om hun diploma te behalen. Daarvan is de verwachting dat hen dit allen gaat lukken.

Uiteraard zijn wij kritisch naar ons onderwijs en willen wij ervoor zorgen dat elke leerling de beste ondersteuning mogelijk krijgt. Zo zal er ingezet worden op betere doorstroming als er gezien wordt dat een leerling meer aankan, intensievere ondersteuning als een leerling hulp nodig heeft in zijn/haar onderwijs en zullen we meerdere meetinstrumenten inzetten om het functioneren van de leerlingen te monitoren.

Tussentijdse uitstromers

Bestemming tussentijdse uitstromers

In het schooljaar 2023-2024 zijn 20 leerlingen tussentijds uitgestroomd naar andere scholen. Hierbij is er per leerling kritisch gekeken naar zijn of haar voortgang om de beste overdracht te geven aan de nieuwe school.

Zo zijn er leerlingen verhuisd, naar een beter passende school gegaan of zelf uitgestroomd naar het regulier onderwijs. Ons voornaamste streven is het goed in kaart brengen van de ontwikkelingen van de leerlingen om hen de juiste plek binnen het onderwijs te kunnen geven. Daarnaast is de samenwerking met andere scholen erg belangrijk en waarborgen we deze.

Behaalde resultaten conform OPP

Diplomagericht – vervolgonderwijs

Slagingspercentage volledig examen per leerroute:

Slagingspercentage losse certificaten bij gespreid examen per leerroute:

Bestemming einduitstromers

In het schooljaar 2023-2024 is er een slagingspercentage van 42% behaald. Hierbij is er geconcludeerd dat er meer vmbo-TL leerlingen zijn geslaagd dan havoleerlingen. Daarnaast is er een gemiddelde van 52% behaald aan aangeboden certificaten. Deze zijn uiteraard per uitstroomroute verschillend.

De norm van 75% die de school zichzelf stelt, voor zowel geslaagden als certificaten is dus niet behaald. Daar zijn wij uiteraard niet tevreden mee en streven naar hogere aantallen aankomend schooljaar. Door kritisch te blijven kijken naar het onderwijs en het onderwijsprogramma willen wij dit optimaliseren en passend maken voor onze leerlingen.

Om te achterhalen waardoor de leerlingen niet voldoende zijn voorbereid op het examen, is er een uitgebreide analyse gemaakt van de examens en de fouten die de leerlingen gemaakt hebben. Aan de hand van deze analyse hebben we cruciale veranderingen toegepast in ons onderwijs en zijn wij nog steeds bezig met het doorzetten/implementeren van deze veranderingen. De komende jaren is de school kritisch bezig om te ontwikkelen en het opnieuw vormgeven van de visie en missie die nagestreefd wordt.

Resultaten examens kernvakken per leerroute:

We zijn dit jaar gestart met een focus op taalvaardigheid vanuit de subsidie basisvaardigheden. Zo wordt er gewerkt aan leesmotivatie, de ontdekking van leesplezier en het ontwikkelen van een voorkeur van genre. Daarnaast komt er ook aandacht voor het kiezen en lezen van betekenisvolle teksten die passen bij de verschillende vakken.

De speerpunten waar gewerkt aan gaat worden, zijn:

  • Lezen, schrijven en mondelinge taalvaardigheid aan elkaar verbinden rond onderwerpen uit de vakken en literatuur die de leerlingen lezen.
  • Vakonderwijs taalgerichter maken en authentieke teksten gebruiken bij vraagstukken uit de vakken.
  • Meer aandacht voor het selecteren van boeken/verhalen/teksten, zodat leerlingen een positieve leesverwachting kunnen opbouwen.
  • Meer aandacht voor verschillende leesstrategieën: selecterend lezen, diep lezen en geabsorbeerd lezen.
  • Meer aandacht voor gesprekken over boeken en teksten: dialogisch literatuuronderwijs.
  • Meer aandacht voor gevarieerde werkwijzen bij evaluatie en reflectie.

Kortom een verbeterslag als het gaat om de kwaliteit van de taalvaardigheid op het Schreuder College Taborstraat.

Resultaten sociaal-emotionele functioneren

Zien!vo resultaten

Resultaten op schoolniveau:

Op het Schreuder College Taborstraat zijn wij naast onderwijs ook bezig met de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Deze ontwikkeling meten wij doormiddel van het programma Zien!vo. Deze ontwikkeling zetten we af tegen de leerroute van de leerlingen en welke vaardigheden van hen verwacht worden.

In het schooljaar 2023-2024 kunnen we concluderen dat al onze leerlingen, onder- en bovenbouw, voldoen aan onze gestelde norm. Dit houdt dus in dat alle leerlingen boven verwachting een ontwikkeling doormaken op sociaal-emotionele ontwikkeling.

Door de inzet van het programma Zien!vo kunnen wij onze leerlingen gericht helpen en kan er per leerling doelstellingen opgesteld worden om diegene verder te helpen in zijn of haar sociaal-emotionele ontwikkeling.

Monitor Sociale Veiligheid op basis van leerklimaatonderzoek (LKO)

Elk schooljaar wordt ook gemeten hoe de leerlingen het leerklimaat in de school ervaren. De school scoort een gemiddelde van 7,1. Uiteraard proberen we elk jaar de cijfers te optimaliseren. Door dit te doen zetten we bewust in op de ervaringen van leerlingen. En hoe fijner zich zij op school voelen, hoe beter zij tot ontwikkeling kunnen komen.

Volgende pagina

4. Samenwerking tussen ouder(s)/ opvoeder(s) en de school

Lees verder