3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. 'Leren door doen' neemt een belangrijke plaats in. In ons onderwijsaanbod sluiten we waar mogelijk aan bij het regulier onderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling, de persoonlijkheidsontwikkeling, van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt. Dit schooljaar is er daarnaast gerichte aandacht voor talentontwikkeling. Daarbij worden ook andere competenties dan de cognitieve mogelijkheden van de leerling aangesproken.
3.1 Perspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes werkweken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Deze leerlijnen worden drie maal per jaar geëvalueerd. Het volledige OPP wordt, mits er wijzigingen worden aangebracht, eenmaal per jaar geëvalueerd. Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijsaanbod van iHub voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Voor HAVO en VMBO-TL staat het einddoel vast: de exameneisen om dit diploma te kunnen behalen worden door het ministerie bepaald. Voor de examens staat omschreven welke lesinhoud aangeboden moet worden en wat leerlingen aan het eind van de middelbare schoolleeftijd moeten weten en kunnen. Daar waar nodig wordt de inhoud of de hoeveelheid lessen aangepast aan de mogelijkheden van de (individuele) leerling. Als dit voor uw kind geldt wordt dit uiteraard met u besproken.
Op onze school worden de volgende richtingen aangeboden: Ons onderwijsaanbod richt zich op het behalen van een diploma en/ of certificaten die nodig zijn voor de uitstroom naar een vervolgopleiding. Er is VMBO-TL en HAVO, binnen die leerroutes zijn verschillende profielen te volgen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van docenten en de hoeveelheid leerlingen zijn dit voor HAVO de profielen Natuur en gezondheid (NG), Natuur en techniek (NT) en Economie en maatschappij (EM). Voor VMBO wordt gesproken over afstudeerrichtingen. Voor onze school zijn dat op dit moment Economie en Zorg en Welzijn. Ook dit hangt af van de beschikbaarheid van vakdocenten en het aantal leerlingen. De andere afstudeerrichtingen kunnen helaas (nog) niet aangeboden worden. Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal-emotionele ontwikkeling.
3.3 Toetsen en leerlingvolgsysteem
Wij volgen de leerling vanaf het moment dat hij op onze school start, tot twee jaar na vertrek van onze school. We kijken hierbij naar de leerresultaten op zowel didactisch- als op sociaal en emotioneel gebied. Dit gebeurt met behulp van de verschillende toetsen, waarvan een aantal landelijk worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de Citotoets.
Alle resultaten en bijzonderheden worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem en het leerlingplan. Minimaal twee maal per jaar worden de vorderingen die de leerling maakt besproken met de leden van de Commissie voor Begeleiding (CvB). Aan het eind van de schoolloopbaan wordt het eindexamen afgenomen en wordt de leerling besproken met ouders, leerling en eventuele andere betrokkenen om tot een adequaat advies voor het vervolgonderwijs te komen. Op Scheuder College Taborstraat doen de leerlingen Staatsexamen. De school is een examenlocatie, het examen wordt dus afgenomen op onze school.
3.4 Rapporten
Drie keer per jaar ontvangt de leerling een overzicht van zijn/ haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Naast een uitdraai van de didactische toetsen kan ook een uitdraai van het leerlingplan onderdeel van het rapport zijn.
3.5 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn of haar didactische en emotionele ontwikkeling. Voor de didactische vorderingen wordt gebruik gemaakt van Cito-toetsen en methodetoetsen, de emotionele ontwikkeling wordt gevolgd met het programma ZIEN en door observaties door en gesprekken met mentor, vakdocent, mediator en CVB. iHub onderwijs volgt leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken.
3.6 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2022-2023)
1. Onderwijsresultaten
Diploma’s en/of certificaten per vak (schooljaar 2022-2023)

Deelcertificaten

Ondanks dat onze VMBO-TL afdeling niet de schoolnorm heeft gehaald zijn wij momenteel tevreden over de algehele resultaten. Het percentage geslaagde leerlingen voor HAVO dit schooljaar is hoger dan de laatste. De leerlingen hebben zelf aangegeven dat de Lyceo-examentrainingen hebben geholpen om beter overzicht te krijgen over de lesstof. Ondanks dat de afdeling VMBO-TL nog niet de norm scoort die we wensen zijn onze resultaten hoger dan het voorgaande jaar. We gaan verder aan de slag met het leggen van een goede kennisbasis en het aanleren van formuleren van complete antwoorden op (toets)vragen. Door de komende tijd extra aandacht te besteden aan het controleren van begrip tijdens de instructie en door het stimuleren van een actieve leerhouding hopen we de ingezette stijgende lijn verder te continueren. Ook het toets- en overgangsbeleid scherpen we aan, zodat leerlingen met een goede basis het examenjaar bereiken. 2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!vo (Prestatieanalyse)
Zien!VO is het systeem waarmee we op school de sociaal emotionele ontwikkeling van onze leerlingen volgen. De uitkomsten worden o.a gebruikt om leerdoelen vast te stellen voor het ontwikkelingsperspectief van de leerling. Zien!VO is in juni 22/23 door de mentoren ingevuld. De schoolnorm is dat minimaal 75% van de leerlingen aan het einde van de schoolcarrière 3 of hoger scoort. Deze score houdt ongeveer in dat de leerling 75% van de tijd in staat is om gedrag te laten zien dat nodig is voor het vervolgonderwijs. In vergelijking met de afname in 21/22 zien we een verbetering van de resultaten. Vooral in de onderbouw. Wij zijn van mening dat onze actie op het gebied van impulsbeheersing en prikkelverwerking deze verbetering tot stand heeft gebracht. Ook het eerder kiezen voor een individueel handelingsplan op welbevinden of sociale vaardigheden heeft voor deze betere resultaten gezorgd. Dit schooljaar zal de implementatie van TSO (Traumasensatief onderwijs) de resultaten naar alle waarschijnlijkheid doen verstevigen. 3. Uitstroombestemmingen (schooljaar 2022-2023)

4. (V)SO: Uitstroom t.o.v. OPP (schooljaar 2022-2023)

Op onze locatie stroomde in schooljaar 22/23 56% uit naar het in het OPP vastgestelde uitstroomperspectief. Met andere woorden; iets meer dan de helft van de leerlingen stroomt uit volgens de verwachting die is besproken met de leerling zelf en zijn/haar ouders/verzorgers. Dit is onder onze norm. Vooral de groep zij-instromers stromen eerder uit met een lager onderwijsperspectief dan is vastgesteld in het OPP. Vaak gaat het hier om leerlingen die via een andere route (veelal via een verkort traject in mbo 1 en 2) alsnog doorstromen naar de in het OPP vastgelegde bestemming (vaak mbo 4). Wij kiezen er als school voor om veel leerlingen die uitvallen in het reguliere VO een kans te bieden. Ondanks dat wij hierdoor onze vastgestelde norm niet halen willen wij open blijven staan voor deze groep leerlingen omdat zij vaak via een andere route toch nog op de juiste plek komen. Door zorgvuldig naar ons aannamebeleid te blijven kijken en te onderzoeken wat deze groep leerlingen nodig heeft hopen we in de toekomst op dit onderdeel betere resultaten te behalen. 5. Veiligheidsbeleving Schooljaar 2022-2023
Uit de voorjaarsmeting van schooljaar 2022-2023 komt naar voren dat ten opzichte van vorige meting de scores op alle vlakken stabiel zijn. De gestelde schoolnorm op de schaal veiligheid op school wordt met een gemiddeld cijfer van een 7 goed beoordeeld, maar onze eigen norm is niet gehaald. Mogelijk oorzaak is dat het huidige pand waar we momenteel verblijven erg gehorig is en dat het storende gedrag dus niet zozeer van de klasgenoten wordt ervaren maar van geluiden uit andere lokalen of op de gang. Ook geven de leerlingen aan ontevreden te zijn hoe de school en de klas eruitziet. Gelukkig is de bouw van ons nieuwe gebouw nu in volle gang en verwachten we deze in januari 2025 in gebruik te kunnen nemen. Bij de aankleding van het gebouw wordt ook de input van de leerlingen meegenomen. De verwachting is dan ook dat we op deze punten in de toekomst hoger zullen scoren. Daarnaast is opvallend dat bij onze meting van ZIEN!VO wel wordt voldaan aan de schoolnorm op het gebied van veiligheidsbeleving. Door deze resultaten met alle mentoren en de leerlingenraad te bespreken blijven we open staan voor feedback en onderzoeken we waar we ons kunnen blijven verbeteren. 6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatiespecifieke deel van het schoolplan
Onze school heeft voor de komende jaren een aantal speerpunten geformuleerd waarmee we ons onderwijs inclusiever, sterker, specialistischer en beter maken. We werken met een doorlopend kwaliteitssysteem waardoor we onszelf scherp houden om zo het best mogelijke voor de leerlingen te doen. Samen sterker: Met LOB (Loopbaanontwikkeling en begeleiding) willen we onze leerlingen een positief en realistisch toekomstbeeld bieden, waarbij ze inzicht krijgen in hun talenten, drijfveren en de mogelijkheden die hen ter beschikking staan. De methode Qompas is hier ondersteunend in. Inmiddels hebben we ook door nascholing het afgelopen jaar een teambrede ontwikkeling gemaakt op dit gebied. Ondersteunend hieraan zijn ook de lessen levensvaardigheden die de leerlingen helpen hun sociale competenties te ontwikkelen of te versterken. Op deze manier werken we aan een vloeiende overgang van het Schreuder College naar (beroeps)gerichte vervolgonderwijs. Steeds inclusiever: Door het nog meer versterken van de basisondersteuning op onze school wordt de effectieve leertijd vergroot. Basisondersteuning is ons aanbod van pedagogische en didactische instrumenten dat de mentor en vakleerkrachten ter beschikking hebben om een specifieke groep leerlingen zo optimaal mogelijk tot leren te brengen. Dit speerpunt vloeit voort uit de aandacht voor executieve functies en de wetenschap dat leerlinggedrag vooral te beïnvloeden is vanuit docentgedrag. Storend gedrag is beter te beïnvloeden door in te grijpen op de plek en het moment dat het gedrag plaatsvindt, ipv buiten de klas. Het team van het Schreuder college Taborstraat heeft zich het afgelopen schooljaar laten bekwamen op het gebied van trauma sensitief onderwijs (TSO). Door de basisondersteuning vanuit een TSO-bril te verbeteren wordt er verwacht dat de huidige basisondersteuning uitgebreid wordt op pedagogisch gebied. Steeds specialistischer: De leerstandaarden zijn de minimumeisen die een leerling voor een vak moet weten en beheersen om door te kunnen stromen naar een volgend leerjaar/ naar het examenjaar. Op onze school zijn we momenteel bezig om voor alle vakken deze in kaart te brengen zodat dit een positief effect heeft op onze examenresultaten. In het schooljaar 2024-2025 hebben wij voor alle vakken de leerstandaarden gereed met de daarbij behorende studieplanners en een toetsingskader. Beter onderwijs: Op het Schreuder College Taborstraat maken wij tijdens onze lessen gebruik van het EDI-instructiemodel. Een belangrijk onderdeel van dit instructiemodel is het werken met succescriteria omdat dat ervoor zorgt dat er niet alleen een productevaluatie maar ook een procesevaluatie bij en door de leerlingen plaatsvindt. Daarnaast blijft controle van begrip een belangrijk van onze lessen. Door middel van zelfevaluatie en collegiale consultatie hebben wij het afgelopen jaar extra aandacht gegeven aan het EDI-model om zo onze kennis op dit gebied verder uit te breiden. Dit draagt uiteindelijk bij dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelproces kunnen doorlopen.