3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het uitstromen naar de school van herkomst, nieuwe school, vervolgopleiding of werkplek zijn daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Zes weken na het intakegesprek wordt het OPP vastgesteld en elke drie maanden geëvalueerd. De coach bewaakt het proces, stuurt bij en past aan waar nodig in overleg met de leerling, ouder(s)/opvoeder(s) en de gedragswetenschapper. Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod
School2Care is een school waarbij zorg en onderwijs in verschillende vormen aangeboden worden. Leerlingen komen om uiteenlopende redenen bij ons op school. Vorderingen van leerlingen worden bijgehouden in leerlingvolgsysteem (SOM Today). Daarnaast is een mogelijkheid om drie keer per jaar IVIO-certificaat te behalen. Bij aanvang van een traject op School2Care bepalen we samen met de leerling, ouder(s)/opvoeder(s) en betrokken instanties het onderwijsperspectief van de leerling (OPP). Hierop baseren we ons onderwijsaanbod. De leerling krijgt les op zijn eigen niveau. We werken in klassen van gemiddeld 10 leerlingen. Opleidingsniveaus Op School2Care bieden wij de theoretische vakken van vmbo bb/bk/tl t/m vwo. Er is een mogelijkheid te werken met de school van herkomst en deelnemen aan staatsexamens. Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal- emotionele ontwikkeling. Leerroutes Na de instroomfase, die gemiddeld zes weken duurt, vervolgt een leerling zijn traject binnen de school in de leerroute voortgezet onderwijs of de leerroute mbo1 VROC/ praktijkgericht onderwijs. Hierdoor worden leerlingen met een min of meer gelijke uitstroombestemming bij elkaar in een klas geplaatst. Binnen de leerroute wordt onderwijs aangeboden dat aansluit bij de eisen die gesteld worden tijdens het vervolgtraject. De leerroute mbo1 VROC/ praktijkgericht onderwijs biedt ook stages aan, zodat de leerlingen al ervaring opdoen die ze kunnen gebruiken bij hun vervolgopleiding binnen het mbo of een arbeidsplek. Overstap naar vervolgschool of werk Als leerlingen eraan toe zijn, kunnen zij overstappen naar een reguliere school, school van herkomst of naar een school voor speciaal onderwijs. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden: uitstromen naar een school voor voortgezet (speciaal) onderwijs of een beroepsopleiding aan een regionaal opleidingscentrum (ROC). Het is ook een mogelijkheid dat het uitstroomperspectief een baan op de arbeidsmarkt is.
3.3 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt iHub onderwijs leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken. Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem Somtoday. Ouders(s) en/of opvoeder(s) én leerlingen kunnen dagelijks de vorderingen bijhouden in dit digitale leerlingplatform.
3.4 Analyse van de opbrengsten (schooljaar 2022-2023)
1. Onderwijsresultaten
Behaalde diploma's schooljaar 2022-2023:

Behaalde Ivio certificaten Nederlands, Engels en Rekenen/Wiskunde schooljaar 2022-2023:

De norm van 75% is bij de Ivio examens niet behaald. Dit is verklaarbaar omdat wij de leerlingen de kans bieden zich te verbeteren door meerdere malen deel te nemen aan de IVIO examens.
In totaal hebben 14 leerlingen in het schooljaar 2022-2023 deelgenomen aan de drie IVIO rondes op 31-10-2022, 20-2-2023 en 29-5-2023. Hierbij hebben 7 leerlingen 2 maal deelgenomen aan de IVIO examens om niet behaalde certificaten te herkansen of om een hoger certificaat te behalen. Hiervan zijn 2 examens op gelijk niveau herkanst waarvan 1 behaald; 9 examens op een hoger niveau herkanst, waarvan 3 behaald; 2 examens zijn op een lager niveau herkanst, waarvan 1 behaald.
Schooljaar 2023-2024 hebben wij ook drie IVIO rondes. Hier kunnen alle leerlingen aan deelnemen. Ook als leerlingen onderwijs volgen via een stamschool. Hiermee bieden wij de leerlingen een (extra) mogelijkheid om deel diploma's te behalen voor de kernvakken/basisvaardigheden en eventueel andere opleiding noodzakelijke vakken, zoals bijvoorbeeld biologie bij Zorg & Welzijn.
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!vo
In het schooljaar 2022-2023 is er een pilot gedraaid voor Zien!VO in de MBO-1 klas. In deze pilot is Zien!VO bij een aantal leerlingen afgenomen. Voor deze aantal leerlingen is er één invulmoment geweest.
Begin schooljaar 2023-2024 is het gehele team van School2Care Laakhaven getraind in Zien!VO. Voor elke nieuwe leerling wordt er in de instroomklas een start invulmoment gedaan. Na (elke) zes maanden wordt er vervolg invulmoment gedaan. Tot slot wordt er bij uitstroom een eind invulmoment gedaan. Op deze manier kan gemonitord worden of een leerling gegroeid is op de sociaal maatschappelijke competenties. De Zien!VO vragenlijst wordt voor elke leerling ingevuld door de leerling zelf, de coach en de klassenmentor. 3. Uitstroombestemmingen
In het laatste jaar geldt voor onze school dat 93% van de leerlingen het uitstroomniveau vervolgonderwijs heeft behaald.

4. Uitstroom t.o.v. OPP

Analyse:
Zoals verwacht is de uitstroom volgens OPP beduidend hoger dan voorgaand jaar (57% in 2021-2022 tegen 70% in 2022-2023). Dit komt onder andere door het adequaat invullen van de bestendigingsformulieren waardoor bekend is van iedere leerling waar die naartoe uitstroomt. Een uitstroom onder de gestelde norm is vaak een keuze van de vervolgopleiding of de leerling zelf.
Acties:
Vanuit de inspectie wordt nu gekeken naar het behaalde niveau ipv de behaalde uitstroom. Dit maakt dat de 75% uitstroom conform OPP beter behaald kan worden.
5. Veiligheidsbeleving

Analyse van de resultaten: De leerlingen die hebben deelgenomen aan het leerklimaatonderzoek in het schooljaar 2022-2023 geven aan dat zij zich veilig voelen op school. De veiligheid wordt benoemd als Top.
6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatie-specifieke deel van het schoolplan
Samen sterker:
We zijn een onderwijszorg voorziening met een stabiele plek in het Haagse maar ook in de regio. Aan het einde van schooljaar 2023-2024 er een samenwerking tussen zorg en onderwijs is gerealiseerd die recht doet aan de School2Care methodiek 4.0. Momenteel is er een goede samenwerking tussen de Gemeente Den haag i.v.m. met de financiering van de zorgtrajecten, zorgpartners en het Samenwerkingsverband.
Steeds inclusiever:
We zijn een onderwijszorg voorziening met een onderwijssysteem wat voor alle typen leerlingen toegankelijk is.
Beter onderwijs:
We hebben een onderwijsaanbod wat aansluit bij de drie uitstroomprofielen (vervolgonderwijs, arbeid en dagbesteding) en volgens de onderwijsinspectie ”inspectieproof ”is. We zijn tevreden want we hebben in april 2024 een voldoende van de onderwijsinspectie gekregen.
Steeds specialistischer:
De implementatie van de School2Care Methodiek 4.0 en Zien!VO binnen School2Care laakhaven. We zijn tevreden want alle teamleden zijn getraind of zitten in een training om bewust om te gaan met de methodiek School2Care en zijn getraind in Zien!VO.