3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. Leren door doen neemt een belangrijke plaats in. In ons onderwijsaanbod sluiten we waar mogelijk aan bij het regulier onderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling, de persoonlijkheidsontwikkeling, van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Perspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind. De doelen worden zes maal per jaar geëvalueerd, waarop het OPP zonodig wordt aangepast.
Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijs op onze school richt zich op uitstroombestemming (begeleide) arbeid en MBO niveau 1 t/m 4. De school streeft ernaar om het lesprogramma zoveel mogelijk gelijk te laten lopen met het reguliere voortgezet onderwijs. Bovendien besteedt de school veel aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. De leerling volgt vanaf de start de leerweg die aansluit bij zijn of haar didactisch niveau. Dit is Praktijkonderwijs, Entree (mbo1), Leerwerktraject (LWT) en Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (vmbo) op het niveau van Basisberoeps (bb), Kaderberoeps kb) richting Dienstverlening & Producten (D&P). Ons onderwijsaanbod richt zich op het behalen van een diploma en/ of certificaten die nodig zijn voor de uitstroom naar een vervolgopleiding of arbeid. Met ons brede onderwijsaanbod hebben leerlingen een ruime keuze aan uitstroomrichtingen en haalt de school het maximale uit alle leerlingen. Het onderwijs staat in het teken van het zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst. Stage vormt een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma.
Algemene doelen die we hierbij nastreven zijn:
- Kennismaking met het werken in een bedrijf of instelling.
- Kennis maken met/ het oriënteren op een specifieke beroepsrichting.
- Trainen van specifieke en algemene werknemersvaardigheden.
- Voorbereiding op mbo/bol/bbl.
- Toewerken naar een arbeidsovereenkomst.
Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal- emotionele ontwikkeling.
3.3 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt iHub onderwijs leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken.
Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Ouders(s) en/of opvoeder(s) én leerlingen kunnen dagelijks de vorderingen bijhouden in dit digitale leerlingplatform.
3.4 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2022-2023)
1. Onderwijsresultaten: diploma’s en certificaten per vak

In het schooljaar 2022/2023 heeft 4 VMBO basis/kader bestaande uit 8 leerlingen examen gedaan op VMBO basis of Kader. Alle 8 leerlingen zijn geslaagd. Het blijft een streven om te gaan voor een percentage van 100%. Het is bevestiging dat de leerlingen in de jaren van het VMBO met 3 jaar Covid zich goed hebben ontwikkeld en dat ons onderwijs aansluit bij deze leerlingen.
De eerste uitreiking van het Praktijkdiploma. Dit jaar de eerste 2 leerlingen die een volledig dossier hadden opgebouwd en dus met recht hun praktijkdiploma in ontvangst konden nemen.

In het Praktijkonderwijs hebben 4 leerlingen hun VCA behaald. Per schooljaar kijken wij welke leerling hiervoor in aanmerking komen, de aantallen kunnen dus per jaar verschillen.
Leerlingen die de VROC hebben gevolgd hebben een schooljaar gehad dat hun voorbereid op MBO entree. Zij hebben naast 2 dagen onderwijs 3 dagen stage. Dit jaar hebben 16 leerlingen de overstap gemaakt naar MBO Entree.
Leerlingen van het Praktijkonderwijs hebben een certificaat ontvangen als bewijs van het volgen van onderwijs. Deze leerlingen voldeden nog niet aan de eisen van het praktijkonderwijs diploma.
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!(vo)

Wat opvalt in de resultaten van de sociaal-emotionele competenties, is dat de volledige schoolgroep (VMBO, PRO en VROC) uitvalt op de onderdelen aanpakgedrag en creativiteit. Dit betekent dat leerlingen moeite hebben met de vaardigheden voor het gebruiken en opnemen van leerstof.
Wat opvallend is, is dat één klas van het praktijkonderwijs op verschillende gebieden.
Verder valt op dat er problemen worden gezien op de gebieden impulscontrole (zelfcontrole, omgaan met uitgestelde aandacht) en – voornamelijk binnen het praktijkonderwijs – ook ruimte nemend gedrag. De gebieden waar de leerlingen onder de norm scoren, zijn wel passend bij de problematiek zoals deze bekend is binnen het Rijnstroom College Westerpark.
De normen die gesteld worden, zijn passend bij het regulier onderwijs (bijvoorbeeld een score van >2.5 bij uitstroom naar het MBO). De leerlingen op het Rijnstroom College Westerpark hebben echter een lange weg af te leggen om daar te komen. Dit is ook zichtbaar wanneer gekeken wordt naar het doelgroepenmodel in het OPP. De norm die in ZIEN!VO passend is bij de betreffende uitstroom, komt vaak niet overeen met de ondersteuningsbehoeften die de leerling nodig heeft. Op het Rijnstroom College Westerpark is de ondersteuningsbehoefte voornamelijk ‘voortdurend’, wat volgens het doelgroepenmodel passend is bij arbeidsmarktgericht/beschut werk. Het is dus hard werken voor zowel de docenten als de leerlingen om hen op dusdanig niveau te krijgen dat zij kunnen uitstromen naar hetgeen wat passend is bij hun capaciteiten. Zoals te zien aan de uitstroomcijfers, lukt dit wel.
Wat opvalt binnen de praktijkonderwijs onderbouwklas, is dat zij volledig uit zijn gevallen op alle gebieden. Dit was ook opvallend binnen de klas, zowel de leerlingen als de docenten hebben op het sociaal-emotionele en pedagogische gebied extra ondersteuning gehad.
3. Uitstroombestemmingen

4. Uitstroom t.o.v. OPP

De meeste leerlingen stromen uit conform OPP. Dit staat bijna gelijk aan de norm van 75 %. Onze aandacht gaat naar de 3 leerlingen die onder OPP zijn uitgestroomd. Na analyse blijkt deze leerlingen dat om verschillende redenen zijn afgestroomd. Bij 2 leerlingen is de reden adviesplaatsing van de school van herkomst die veel te hoog is ingeschat. Bij de andere leerling was zorg meer voorliggend en kon hier door niet het volledige onderwijs programma volgen, waardoor het uitstroom perspectief is bijgesteld.
De 5 leerlingen die boven OPP zijn uitgestroomd komen uit het praktijk onderwijs. Deze leerlingen hebben in al die jaren school goed gewerkt aan hun competenties en aan hun niveau waardoor ze in aanmerking komen voor MBO entree. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt.
5. Veiligheidsbeleving

Rapportcijfers leerklimaat:

De leerlingen van Rijnstroom College Westerpark zijn ongeveer even tevreden over het totale leerklimaat dan vorig jaar. Ook op de verschillende onderdelen van het leerklimaat is er geen noemenswaardig verschil te zien, behalve bij de groepsdynamiek. De leerlingen zijn iets positiever over de groepsdynamiek t.o.v. de vorige meting. Vergeleken met de referentiegroep, zijn de leerlingen iets minder tevreden over het totale leerklimaat. Ook zijn zij iets minder positief over de ondersteuning van de docent, het verstorend gedrag, de groei, de regels en normen en de veiligheid (van zichzelf en totaal). Wat betreft de ondersteuning van de docent geven de leerlingen aan dat de docent hen helpt als zij iets moeilijk vinden, maar geven zij een iets minder hoge score voor ‘De docent luister naar mijn mening’. De wat minder positieve score op verstorend gedrag lijkt vooral te liggen aan dat er veel wordt gescholden in de klas en er veel lawaai wordt gemaakt. De leerlingen geven wel aan de docent respect heeft voor de leerlingen. Wat verder nog opvalt is dat, ondanks dat de score iets positief is t.o.v. de referentiegroep, de leerlingen best goede scores geven voor de verschillende onderdelen op het gebied van veiligheid. Zij geven bijvoorbeeld aan dat zij zich veilig voelen op de gang en niet echt bang zijn.
6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatie specifieke deel van het schoolplan
Hieronder de doelen t.a.v. de pijlers zoals geformuleerd in 2021
Samen Sterker:
- Onderwijs en excellente zorg houdt volgens ons in dat leerlingen die beter af zijn in het regulier onderwijs daar ook een plek moeten krijgen. Anderzijds hebben we ook kwetsbare leerlingen in huis die bij ons die zorg moeten kunnen ontvangen binnen en buiten de school. Binnen de gemeente is er voldoende specialistische zorg in te zetten.
- Het leveren van integrale arrangementen die het aanbod voor onze jongen vergroten. Hiervoor hebben we de samenleving nodig en zoeken we contact met bedrijven en organisaties.
- Elkaars expertise inzetten daar waar nodig en kan. Dit houdt in dat we een gemêleerd team hebben waarbij expertises elkaar aanvullen en (dus) versterken.
Steeds inclusiever:
- Geïntegreerd en inclusief burgerschapsleerlijn
De leerlingen op het Rijnstroom College Westerpark volgen burgerschapslessen, in de werkgroep basisvaardigheden wordt er nog gewerkt aan verdere integratie van burgerschap aan de hand van de nieuwe kerndoelen.
- Minstens 40% aan buitenlessen
De wens is aanwezig, maar in de praktijk is dit organisatorisch complex. Er is wel ingezet om andere activiteiten zoals Ado in de Maatschappij, sportactiviteiten op andere locatie en praktische lessen volgen bij bedrijven.
Steeds specialistischer:
- Een professioneel team
Het team werkt aan hun professionaliteit door middel van studiedagen, bouw overleggen, teamvergaderingen, trainingen en werkgroepen.
- In rol en bekwaam- c.q. bevoegdheid.
De docenten van het Rijnstroom College Westerpark zijn bevoegd of in opleiding.
Beter onderwijs:
- Geschoolde werknemers.
Naast de collega’s in opleiding, volgen een aantal bevoegde docenten een (vervolg)opleiding om zich verder te specialiseren op gedrag of didactiek.
- Gepersonaliseerd werk vs groepswerk.
We zijn er van overtuigd dat beter onderwijs voortkomt uit onderwijs dat beter aansluit bij een jongere/leerling. Kortom het werken in groepen/klassen is belangrijk om sociaal-maatschappelijke competenties te ontwikkelen maar er moet zeker ook gedifferentieerd worden naar niveau. Gedrag bepaalt soms in hevige mate of een leerling/jongere zich kan ontwikkelen maar het is ook andersom. De mate van ontwikkeling van een leerling bepaalt ook zeker hoe hij/zij zich gedraagt in de groep.
- Breed en praktisch aanbod via leerlijnen.
In het praktijkonderwijs is naast de vakken Nederlands, Rekenen en Engels een breed aanbod neergezet aan praktische leerlijnen, genaamd de PSO. Deze bestaat uit de volgende onderdelen: werk, burgerschap, wonen en vrije tijd. In het vmbo is de ontwikkeling van het profiel Dienstverlening & Producten in volle gang. Daarnaast is de werkgroep basisvaardigheden opgestart om de nieuwe kerndoelen uit te werken en ons onderwijs daarbij te laten aansluiten.