3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het doorstromen naar vervolgonderwijs en het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerroutes. Deze leerroutes worden driemaal per jaar geëvalueerd. Het volledige OPP wordt, mits er wijzigingen worden aangebracht, eenmaal per jaar geëvalueerd. Dit ontwikkelingsperspectief biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind. Daarnaast is het een geschikt hulpmiddel om samen met u en uw kind te bespreken. De geformuleerde doelen worden gedurende het schooljaar regelmatig geëvalueerd en met ouder(s)/ opvoeder(s) besproken wanneer het perspectief wijzigt. Als het ontwikkelingsperspectiefplan ongewijzigd blijft, wordt dit minimaal eens per jaar met u besproken.
Schoolverlatersprocedure
In de OPP’s van leerlingen binnen groep 1 t/m groep 5 wordt een uitstroomperspectief genoteerd passend bij de schoolstandaard (het gemiddelde uitstroomperspectief van de school).
In het OPP dat in groep 6 wordt geschreven, wordt het uitstroomperspectief opgesteld door de leerkracht en het CvB richting een uitstroom na groep 8. Het uitstroomperspectief wordt vastgesteld op basis van methodegebonden als niet-methodegebonden toetsen, intelligentiegegevens (indien beschikbaar) en het algemene beeld vanuit de klas. Dit perspectief wordt met ouders tijdens de OPP-besprekingen in groep 6 en groep 7 besproken.
Tijdens het OPP-gesprek in groep 7 voert de leerkracht met ouders een eerste verkennend gesprek over wensen en mogelijkheden na groep 8 bij het geplande uitstroomperspectief.
In groep 7 en 8 worden de ouders tijdens een informatieve ouderavond in september geïnformeerd over de planning voor de schoolverlaters. Deze ziet er grofweg als volgt uit (data onder voorbehoud):
- Begin oktober – afname drempeltoets.
- November – in het OPP-gesprek wordt het voorlopige schooladvies gegeven, bestaande uit niveaubepaling en regulier of speciaal onderwijs.
- December t/m februari – leerling en ouders oriënteren zich op het voortgezet (speciaal) onderwijs.
- Begin februari: afname doorstroomtoets.
- Januari/februari - ouders melden hun kind aan bij een school voor voortgezet speciaal onderwijs.
- 25 t/m 29 maart – ouders melden hun kind bij een school voor (regulier) voortgezet onderwijs. Dit kan alleen in deze week!
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijsaanbod van iHub onderwijs voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Er staat onder andere omschreven welke lesinhoud aangeboden moet worden en wat leerlingen aan het eind van de basisschoolleeftijd moeten weten en kunnen. Daar waar nodig wordt de inhoud aangepast aan de mogelijkheden van de (individuele) leerling. Als dit voor uw kind geldt wordt dit uiteraard met u besproken. Binnen de leerroutes wordt onderwijs gegeven in de volgende leergebieden:
- Nederlandse taal
- Engels
- Rekenen/wiskunde
- Oriëntatie op jezelf en de wereld
- Kunstzinnige oriëntatie
- Bewegingsonderwijs
- Zintuiglijke en motorische ontwikkeling
- Sociaal emotionele ontwikkeling
- Leren leren
Burgerschap en sociale integratie nemen in ons onderwijs een belangrijke plaats in. Dit betekent dat er binnen verschillende leergebieden aandacht wordt besteed aan de Nederlandse samenleving en cultuur, zodat uw kind leert hoe hij of zij kan participeren in onze samenleving en een bijdrage kan leveren aan onze maatschappij. Ons onderwijsaanbod richt zich op uitstroom naar een vervolgopleiding. Dit kan zijn terug naar een reguliere school of na het laatste jaar doorstromen naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Doordat wij ons onderwijs- en zorgaanbod op maat kunnen aanbieden haalt de school het maximale uit alle leerlingen.
Het onderwijsaanbod van Op Maat richt zich op: Leerroute 1: vmbo tl/havo Leerroute 2: vmbo bk Leerroute 3: pro
3.3 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt iHub onderwijs leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Minimaal twee maal per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt besproken met de leden van de Commissie voor Begeleiding (CvB). Aan het eind van de schoolloopbaan wordt de eindtoets afgenomen en wordt de leerling besproken met ouder(s)/ opvoeder(s) en eventuele andere betrokkenen om tot een adequaat advies voor het vervolgonderwijs te komen. Twee keer per jaar ontvangt uw kind een overzicht van zijn/ haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Naast een uitdraai van de didactische toetsen (Cito) kan ook een uitdraai van het leerlingplan onderdeel van het rapport zijn. Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Ouders(s) en/of opvoeder(s) kunnen dagelijks de vorderingen bijhouden op het ouderportaal of worden via de app Parro op de hoogte gehouden.
3.4 Opbrengsten en analyse
1. SO: Resultaten eindtoetsen (schooljaar 2021-2022)
Aan het eind van de basisschool maken alle leerlingen een eindtoets. Met de eindtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze hebben geleerd op de basisschool. De leerkracht geeft de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Scoort de leerling op de toets beter dan het advies van de leerkracht? Dan moet de school het advies heroverwegen. Bij een lagere score hoeft dit niet. Voor de eindtoets kunnen leerlingen niet slagen of zakken.
Wij gebruiken als eindtoets de Route 8.
De Inspectie van het Onderwijs controleert of het onderwijs op scholen van voldoende niveau is, hier spelen de eindtoetsresultaten een belangrijke rol bij. Vanaf 1 augustus 2020 gebruikt de inspectie referentieniveaus om te bepalen of een school voldoende of onvoldoende presteert. Een eindtoets meet de referentieniveaus voor de onderdelen Nederlandse taal en rekenen:
- Het basisniveau, dit wordt ook wel het fundamentele niveau (1F) genoemd. Dit niveau komt overheen met het uitstroomprofiel vmbo kbl/ gtl.
- Het streefniveau (1S/2F), dit is een hoger niveau die de leerlingen kunnen behalen. Dit niveau komt overheen met het uitstroomprofiel havo/ vwo.
In de onderstaande tabel zijn de resultaten van de eindtoetsen van schooljaar 2021-2022 te zien.
In de tabel is te zien dat in het schooljaar 2021-2022 31 leerlingen hebben deelgenomen aan de Eindtoets, Route 8. Binnen Op Maat wordt er gewerkt met 3 leerroutes: Leerroute 1: VMBO G/TL en HAVO Leerroute 2: VMBO Basis en VMBO Kader Leerroute 3: Praktijkonderwijs In de tabel is er een uitsplitsing per leerroute beschreven, gekoppeld aan de referentieniveaus voor de onderdelen Rekenen en Nederlandse Taal. In het totaal heeft 90 % van de leerlingen (28 leerlingen) het referentieniveau 1F of hoger behaald op het gebied van lezen. Op het gebied van rekenen heeft 52% (16 leerlingen) het referentieniveau 1F of hoger behaald.

Gekeken naar het uitstroomniveau passend bij het uitstroomniveau zouden 23 leerlingen (75%) 1F of hoger dienen te scoren voor de referentieniveaus op het gebied van Rekenen en Taal.
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!vo (Prestatieanalyse) Op Maat maakt gebruik van ZIEN! om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen systematisch in kaart te brengen. ZIEN! meet onder andere het welbevinden en de betrokkenheid van leerlingen in de school.
Onze school stelt een norm voor de maatschappelijke competenties. In het schooljaar 2021-2022 is de gestelde norm van 75% behaald voor het welbevinden en het ruimtenemend gedrag van de leerlingen.
Betrokkenheid en welbevinden De afgelopen jaar is zeer intensief ingezet in het neerzetten van een veilig en rustig basisklimaat. Dit zagen we de afgelopen jaren terug in een toename van de mate van welbevinden van de leerlingen. De betrokkenheid van de leerlingen is op dit moment nog iets lager dan we als school nastreven.
Ruimtenemend gedrag Op het gebied van de ruimtenemende vaardigheden (sociaal initiatief en sociale autonomie) behalen we de gestelde norm.
Ruimtegevend gedrag Op alle drie de ruimtegevende vaardigheden (sociale flexibiliteit, impulsbeheersing, inlevingsvermogen) zien we dat de gestelde norm niet is behaald. We zien dat de SBO-klassen en de bovenbouwklassen binnen de school wel de gestelde norm behalen. We zien dit als bevestiging dat ons aanbod gericht op sociaal-emotionele ontwikkeling en gedrag een effectief aanbod is, waardoor de leerlingen een goede ontwikkeling laten zien.
3. SO: Uitstroombestemmingen (schooljaar 2021-2022)

In de tabel geeft het overzicht van de uitstroombestemming van het schooljaar 2021-2022 weer.
In het schooljaar 2021-2022 zijn er in het totaal 45 leerlingen uitgestroomd bij Op Maat. Het streven van Op Maat is om iedere leerling passend vervolgonderwijs te bieden. De meeste leerlingen (39%) van Op Maat stromen uit op het onderwijsniveau vmbo bbl/kbl. Van het totaal aantal uitgestroomde leerlingen heeft 42% na Op Maat nog extra ondersteuning nodig binnen een Voortgezet Speciaal Onderwijs locatie.
In het schooljaar 2021 – 2022 is het aantal leerlingen wat gedurende het schooljaar uitstroomt naar andere voorzieningen voor het speciaal onderwijs na genoeg gelijk gebleven (29%). Dit is geheel in overeenstemming met de toename van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte om verder tot leren te komen. Deze leerlingen stromen door naar gecombineerde onderwijszorgvoorzieningen.
4. SO: Uitstroom t.o.v. OPP (schooljaar 2021-2022)

In het schooljaar 2021-2022 stroomt 84% van de leerlingen van Op Maat uit naar het in het OPP vastgestelde uitstroomperspectief. Deze leerlingen zijn volgens de verwachting uitgestroomd. Dit, zoals besproken met de leerling zelf en de ouders/ verzorgers.
Voor 16% van de leerlingen van Op Maat geldt, dat de leerlingen uitstromen naar een uitstroomperspectief wat hoger ligt dan in het OPP is vastgesteld. Deze leerlingen hebben op basis van prestatie in de klas (werkhouding, resultaten methodetoetsen en niet-methodetoetsen) een hoger uitstroomniveau. De resultaten van de eindtoets (route 8) voor deze 16% leerlingen sloten aan bij het hogere uitstroomniveau.
5. SO: Veiligheidsbeleving (schooljaar 2021- 2022) In het schooljaar 2021-2022 is het leerklimaatonderzoek 2 keer afgenomen op onze schoollocatie. Het leerklimaat richt zich op de leeratmosfeer, ondersteuning van docenten, ontwikkelmogelijkheden en de veiligheid van leerlingen in de school.
Als school stellen wij ons zelf het doel om een 7,5 te scoren op de veiligheidsschaal. Een positief leerklimaat bevordert de kansen en mogelijkheden van onze leerlingen om tot betere leerprestaties te komen.
De gemiddelde score van het leerklimaatonderzoek van het schooljaar 2021-2022 van Op Maat is een 7,3. Onze leerlingen zijn tevreden over de ondersteuning die zij ontvangen van de docenten en de groei die zij op school kunnen maken. En ze ervaren veiligheid om in deze leeratmosfeer te mogen leren.
6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatiespecifieke deel van het schoolplan In het schooljaar 2021 – 2022 heeft Op Maat de ambities gericht op de 4 pijlers van het schoolplan;
Samen sterker Dit thema is gericht op het vergroten van de ouderbetrokkenheid binnen Op Maat. Er heeft onderzoek plaatsgevonden om integraal te arrangeren en hierbij de ouderbetrokkenheid te bevorderen. In schooljaar 2022-2023 zal er een concreet projectplan uitgevoerd worden om stapsgewijs samen sterker te worden en de leerlingen verder tot ontwikkeling te brengen.
Steeds inclusiever In schooljaar 2021-2022 is er een nieuw OPP gerealiseerd voor de leerlingen van Op Maat. De school zal dit implementeren in het schooljaar 2022-2023. Hiermee is er meer zicht op de ontwikkeling voor de leerling, ouder(s)/ verzorger(s) en de professionals in de school.
Steeds specialistischer Bij dit thema richten wij ons op de sociaal/ emotionele ontwikkelingen van onze leerlingen in de school. De school heeft in 2021-2022 gerealiseerd dat alle leerlingen binnen het onderwijsaanbod van Op Maat een doorgaande lijn voor KWINK ontvangen.
Steeds beter onderwijs in een veilige en inspirerende omgeving In het schooljaar 2021-2022 is de focus gelegd op het verbeteren van het didactisch handelen van het docententeam door gebruik te maken van Expliciete Directe Instructie (EDI). De leerlingen geven aan dat zij betere ondersteuning ontvangen vanuit de docent.
In het schooljaar 2022-2023 zal Op Maat zich verder ontwikkelen binnen de 4 pijlers om te komen tot een Integraal Kind en Expertise Centrum om de kansen en mogelijkheden van leerlingen te vergroten. Zo heeft Op Maat de ambitie om niet alleen de expertise van onderwijs en zorg binnen Op Maat verder door te ontwikkelen, maar ook de expertise van ons onderwijs in de omgeving te brengen.