3. Ons onderwijs

Het onderwijs van iHub kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het uitstromen naar vervolgonderwijs en het daar behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Deze leerlijnen worden regelmatig geëvalueerd. Het volledige OPP wordt, mits er wijzigingen worden aangebracht, tweemaal per jaar geëvalueerd. Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijsaanbod van iHub voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Twee keer per jaar ontvangt uw kind een overzicht van zijn/haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Het rapport wordt met u als ouder(s)/opvoeder(s) en de leerling zelf besproken tijdens de OPP evaluatie. Binnen de leerroutes wordt onderwijs gegeven in de volgende leergebieden:
- Nederlandse taal
- Engels
- Rekenen/wiskunde
- Burgerschap
- Wereldoriëntatie
- Kunstzinnige oriëntatie
- Bewegingsonderwijs
- Techniek
- Zintuiglijke en motorische ontwikkeling
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
- Leren leren
Burgerschap en sociale integratie nemen in ons onderwijs een belangrijke plaats in. Dit betekent dat er binnen verschillende leergebieden aandacht wordt besteed aan de Nederlandse samenleving en cultuur, zodat uw kind leert hoe hij of zij kan participeren in onze samenleving en een bijdrage kan leveren aan onze maatschappij. Ons onderwijsaanbod richt zich op uitstroom naar een vervolgopleiding. Dit kan zijn terug naar een reguliere school of na het laatste jaar doorstromen naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Doordat wij ons onderwijs- en zorgaanbod op maat kunnen aanbieden haalt de school het maximale uit alle leerlingen.
3.3 Toetsen
We volgen de leerresultaten van uw kind op zowel didactisch- als op sociaal en emotioneel gebied. Dit gebeurt met behulp van de verschillende toetsen, waarvan een aantal landelijk worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de Citotoets. Alle resultaten en bijzonderheden worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem en het OPP. Twee keer per jaar worden de vorderingen die uw kind maakt besproken met de leden van de Commissie voor Begeleiding (CvB). In december van het laatste schooljaar wordt met ouder(s)/opvoeder(s) en eventuele andere betrokkenen gesproken en een advies voor vervolgonderwijs voorgelegd. Mogelijk wordt dit advies bijgesteld op basis van de eindcito in mei.
3.4 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt iHub onderwijs leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Ouders(s) en/of opvoeder(s) kunnen dagelijks de vorderingen bijhouden op het ouderportaal of worden via de app Parro op de hoogte gehouden.
3.5 Opbrengsten en analyse
1. Onderwijsresultaten (i.r.t. eigen schoolnorm) So: Resultaten eindtoetsen (schooljaar 2022-2023)
In het schooljaar 2022-2023 heeft de Bergse Veld School in totaal afscheid genomen van 19 schoolverlaters. Tijdens de schoolgang van de leerling is het team van de Bergse Veld School continu bezig met het vaststellen en bijstellen van de juiste didactische en pedagogische uitdaging. Didactisch wordt dit vastgesteld in een uitstroomperspectief. Binnen de Bergse Veld School wordt 2022-2023 voor de laatste keer de CITO Eindtoets gebruikt om het niveau van de leerlingen aan het einde van groep 8 definitief vast te stellen. Hieruit maakt de school een analyse of de vastgestelde uitstroomperspectieven overeenkomen met de resultaten van de eindtoets. Het streven van de Bergse Veld School is om minstens 75% van de vastgestelde uitstroomperspectieven overeen te laten komen met het advies van de CITO-eindtoets. Wanneer het resultaat van de CITO eindtoets hoger uitvalt wordt er binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken of er een aanpassing nodig is betreffende het eerder afgegeven advies. De onderstaande tabel weergeeft de uitkomsten van de eindtoets in relatie tot de vastgestelde uitstroomniveaus. Boven de zwarte lijn betreft de externe leerlingen (TLV leerlingen), onder de zwarte lijn betreft leerlingen met een zorgarrangement gekoppeld aan het Bergse Bos of de Behandeling en Onderwijs klas.

Analyse:
Het behaalde percentage zoals bekend bij de inspectie van onderwijs, gericht op de TLV-leerlingen is 83%. Dit houdt in dat de schoolnorm van 75% ruim wordt behaald. Wanneer er wordt gekeken naar de volledige school zien we een percentage van 76%, dit valt lager uit dan de externe leerlingen. Vanuit de analyse blijkt dat de leerlingen die met het uitstroomperspectief niet overeenkomen met de eindtoets met name kortdurende verblijf leerlingen betreffen. Dit houdt in dat de leerlingen binnen komen met een reeds vastgesteld uitstroomperspectief en dat er zich vervolgens een ingrijpende situatie heeft voorgedaan waardoor zij geplaatst worden binnen de interventie.
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!(vo) (Prestatieanalyse)


Analyse:
Op betrokkenheid en welbevinden wordt schoolbreed de norm niet behaald. Ook op de ruimtenemende en ruimtegevende schaal wordt deze norm niet behaald. Leerkrachten zien dat de leerlingen met name moeite hebben met sociale autonomie (de vaardigheid de eigen mening en behoeften tot uitdrukking te brengen en hieraan trouw te blijven) en impulsbeheersing (de vaardigheid om in sociaal verband het eigen gedrag te reguleren). Schoolbreed is er nog verbetering mogelijk in de scores op betrokkenheid en welbevinden. Met name welbevinden en betrokkenheid zijn belangrijke pijlers voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Op leerlingniveau geldt dat als een kind niet betrokken is, of als het welbevinden niet goed is, dat ze de overige (cognitieve én sociaal-emotionele) vaardigheden meestal ook niet optimaal kunnen ontwikkelen. De betrokkenheid van de leerlingen in een groep geeft inzicht in het leerklimaat van een groep, zoals het welbevinden van de leerlingen in een groep inzicht geeft in het leefklimaat. De lagere normscores op betrokkenheid en welbevinden kunnen worden verklaard door een wisseling in onderwijspersoneel. In de drie klassen die een lagere normscore behalen, is gedurende het schooljaar nieuw personeel gestart. Uit de analyse blijkt dat de norm op ruimtenemend en ruimtegevend niet wordt behaald. Het niet behalen van de norm op de ruimtenemende schaal laat zien dat leerlingen in sociale situaties nog onvoldoende in staat zijn om ruimte voor zichzelf te vragen en te nemen door bewust contact te zoeken met andere leerlingen. Leerlingen hebben ondersteuning nodig bij het maken van een goede keuze. Hieruit blijkt dat de ego-ontwikkeling van de leerlingen nog onvoldoende ontwikkeld is ten opzichte van hun kalenderleeftijd. Ook blijkt uit de analyse dat de leerlingen op ruimtegevend niet volgens de norm scoren. De leerlingen vinden het tevens moeilijker om eigen ideeën los te laten en zich aan de regels te houden.
3. Uitstroombestemmingen (schooljaar 2022-2023)
Naast de schoolverlaters, groep 8 kinderen welke uitstromen naar het voortgezet (speciaal) onderwijs, zijn er ook kinderen die tussentijds de school verlaten wegens bijvoorbeeld een verhuizing. De cijfers zijn gebaseerd op enkel externe leerlingen welke zijn uitgestroomd in schooljaar 2022-2023. De percentages zijn weergegeven in de onderstaande tabel:

4. Uitstroom t.o.v. OPP (schooljaar 2022-2023)
Binnen de Bergse Veld School worden de uitstroomperspectieven onderzocht, vastgesteld en geëvalueerd. Dit proces is navolgbaar in de OPP’s van de leerlingen. Wij hechten er veel waarde aan dat de leerlingen en hun ontwikkelingen goed in beeld zijn. Om dit te kunnen meten maakt de Bergse Veld School jaarlijks een analyse om vast te stellen of de leerlingen ook daadwerkelijk naar een bij het advies passende school/behandelplek vertrekken vanaf de Bergse Veld School. De onderstaande percentages zijn gebaseerd op de schoolverlatende leerlingen in het schooljaar 2022-2023. De norm van de Bergse Veld School en iHUB breed is 75%. In de tabel staat ook onbekend, dit betreft leerlingen welke zijn uitgestroomd naar een interne school.


5. Veiligheidsbeleving (schooljaar 2022- 2023)

Analyse:
Samengevat zijn de leerlingen van de Bergse Veldschool ongeveer even tevreden over het totale leerklimaat vergeleken met de vorige meting in 2022. De leerlingen zijn wel iets minder positief over de groei die zij ervaren, de regels en normen, de fysieke veiligheid van de ander en de totale veiligheid t o v de vorige meting. Vergeleken met de referentiegroep zijn de leerlingen wel minder positief over het totale leerklimaat. Op alle losse elementen zijn de leerlingen ook minder positief t.o.v. de referentiegroep. De leerlingen geven voldoende tot ruimvoldoende cijfers voor het leerklimaat Het laagste cijfer geven zij voor de sfeer in de klas en het hoogste cijfer voor de hulp die zij krijgen van de juf/meester. De ondersteuning van de juffen en de meesters komt ook in de klassen vaak als (één van de) beste naar voren. Dit is een mooi compliment voor de juffen en de meesters! De sfeer in de klassen en de veiligheid op school vragen wel aandacht. Veel leerlingen geven aan de het onrustig is in de klassen en in de gangen. In meerdere klassen wordt genoemd dat er gepest wordt en er veel wordt gevochten. Opvallend is dat veel leerlingen over de veiligheid op school zeggen dat het in de klas veiliger is dan op de gang.
6. 2 Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatiespecifieke deel van het schoolplan
Binnen de Bergse Veld School werken wij middels de 4 pijlers van iHUB aan de ontwikkeling van de school. Vanuit deze 4 pijlers wordt beschreven wat de afgelopen periode is gebeurd en wat de ambities zijn van deze pijlers. Samen Sterker De Bergse Veld School heeft samen met het Bergse Bos veel geïnvesteerd in de samenwerking t.b.v. onze interne kinderen. Zo zijn de medewerkers op alle niveaus met elkaar in samenwerking om de kinderen zo goed mogelijk verder te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Sinds de zomer van 2022 zijn we begonnen met het geïntegreerde dagprogramma waarin beide partijen een grote rol hebben. Het Doorlopend integraal dagprogramma (kort: DID) is een alternatief programma voor de JZ+ onder de 12 jaar. Daarnaast is de Bergse Veld School actief betrokken in de wijk en binnen iHUB. Vanaf maart 2023 biedt de Bergse Veld School orthopedagogische hulp voor scholen in de wijk in de vorm van een maandelijkse casusinbreng van de scholen. Ook zijn wij samen met de gemeente, wijkteams en zorg,- onderwijsspecialisten bezig om de Behandeling en Onderwijsgroep nog meer in zijn kracht te zetten. Het is even afwachten tot alle voorwaarden helder zijn, de ambitie is de ambulantisering uit te breiden en meer methodisch te werken. Steeds Inclusiever Om te kunnen voldoen aan de behoeften van onze leerlingen zijn we binnen de Bergse Veld School aan de slag gegaan met een Praktische leerlijn ontwikkelen en faciliteren. Wij hebben in de afgelopen schooljaren gemerkt dat de leerlingen met een uitstroom perspectief richting het Praktijk Onderwijs enorm frustreerde op de theoretische vakken. Zo krijgen deze leerlingen de theoretische didactische vakken in een klein groepsverband en wordt dit afgewisseld met verschillende praktische vakken zoals Techniek, koken en verzorging. Hiervoor is er sinds het schooljaar 2022-2023 een voedselbosjes gerealiseerd, een kippenvilla met échte kippen en komt er op ten duur nog een professionele keuken. Naast bovenstaande faciliteiten wordt er vanuit Dynamic Activity’s Techniek les gegeven aan alle klassen binnen de Bergse Veld School en loopt er een onderzoek over de implementatie betreffende bewegend leren. Steeds Specialistischer Binnen de Bergse Veld School werkt het team vanuit het gedachtengoed van PBS en Consious Discipline. PBS, Positive Behavior Support, is gericht op het positief aangaan van situaties, benoemen wat er wél wordt verwacht van de leerlingen en het duidelijk maken van de kernwaarden van de school en gedragsverwachtingen. Bij Consious Discipline gaat het om de werking van de hersenen. Het team van de Bergse Veld School is getraind op het kunnen vaststellen welk deel van de hersenen actief is op een moment van emotie bij de kinderen. Bij ieder deel van de hersenen horen andere benadertechnieken. Dit zorgt ervoor dat er consequent gehandeld wordt door al het personeel en voorkomt het dat de kinderen overvraagd worden. Daarnaast zijn we in samenwerking met de pedagogisch medewerkers bezig geweest met het opzetten van een integraal programma voor de leerlingen die Cluster IV overstijgende behoeftes hebben ten aanzien van hun onderwijsprogramma. Deze programma’s zijn in volle gang en de samenwerking wordt steeds intensiever. We zitten in een doorontwikkeling waar we op kwaliteitsniveau steeds dieper ingaan op het aanbod. De ambitie is dan ook om dit verder uit te breiden en door te ontwikkelen, denk aan buiten de schooltijden en een gepast aanbod voor een tijdelijke lijn voor de reguliere leerlingen. Steeds beter onderwijs in een veilige en een inspirerende omgeving Ook hier is de Bergse Veld School bezig met het ontwikkelen van faciliteiten, zoals eerder genoemd bijvoorbeeld de kippen en het voedselbos. Daarnaast zijn de kinderen binnen de DID klassen (klassen gekoppeld aan het integraal dagprogramma, Neptunus, NOVA en Jupiter), de PRO-klas (Pluto) en de BeO (Aarde) gestart met het portfolio STERiK. In dit portfolio houden de leerlingen bij wat ze hebben geleerd en waar zij trots op zijn. Ook de medewerkers van het Bergse Bos en het netwerk van de leerling kan in dit systeem om de integraliteit te ondersteunen.