4. Resultaten
Onze school werkt intensief aan een goede kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Door alle zaken rondom de zorg voor de leerlingen te beschrijven en vast te leggen, waarborgt het Postjes College de ingezette ontwikkelingen. We stellen ons kritisch op door onszelf de volgende vragen te stellen:
- Zijn we op de juiste manier bezig? Wat kan er anders? Wat kan beter?
- Hoe ervaren ouders en leerlingen de kwaliteit van onderwijs en zorg?
- Hoe ervaren de ketenpartners onze samenwerking?
4.1 Certificering
iHub onderwijs voldoet aan de eisen die de kwaliteitsnormen voor Speciaal Onderwijs en Jeugdhulp (KSO en ISO) stellen en is daarmee gecertificeerd. De onderzoekers gaven iHub onderwijs een compliment omdat wij in vergelijking met andere organisaties in het speciaal onderwijs en jeugdhulp opvallend:
- Actief zoeken naar een goede en veilige aanpak/omgeving voor leerlingen en cliënten.
- Zoeken naar wat leerlingen wél kunnen. We geven leerlingen het vertrouwen en zorgen dat ze diploma’s kunnen halen. Zo hebben ze een goede start om te participeren in de maatschappij en met meer zelfvertrouwen hun toekomst tegemoet te gaan.
En daar zijn we trots op!
4.2 Onderwijsinspectie
In juni 2024 heeft bij het Postjes College (voorheen Altra College Arkin) het herstelonderzoek door de Inspectie van het Onderwijs plaatsgevonden. Dit bezoek was in het kader van de herstelopdracht die we een jaar eerder (schooljaar 2022 – 2023) hadden gekregen omdat de inspectie onze school toen als zeer zwak beoordeelde. Met trots kunnen we vermelden dat onze school nu met een ‘Voldoende’ is beoordeeld! Op dit moment zijn we nog in afwachting van het volledige onderzoeksrapport waarin het oordeel ‘Voldoende’ wordt onderbouwd. Zodra het inspectierapport definitief is, is dit terug te vinden op www.onderwijsinspectie.nl.
4.3 Resultaten schooljaar 2023-2024
1) Uitstroomniveau conform uitstroomperspectief (leerlingniveau)

De tijd dat leerlingen doorbrengen op het Postjes College is doorgaans twee jaar. Maar dit geldt niet voor al onze leerlingen. Door een verscheidenheid aan oorzaken komt het voor dat leerlingen tussentijds uitstromen. Sommige leerlingen gaan verder op de Vavo om daar hun resterende certificaten te behalen. Voor enkele leerlingen blijkt behandeling toch voorliggend en zal onderwijs later in hun proces weer een plek kunnen krijgen.
Van zowel de leerlingen die voor een volledig diploma opgaan (einduitstromers) als de leerlingen die bij ons deelcertificaten halen en doorstromen naar een andere vo-school (tussentijdse uitstromers), stroomt ruim 90% uit volgens het plan dat we met de leerling en hun netwerk hebben opgesteld. Wij zijn trots op dit resultaat. 2) Behaalde resultaten conform Ontwikkelingsperspectief Plan (OPP)
Diplomagericht – vervolgonderwijs

Leerlingen op het Postjes College worden allemaal toegeleid naar de eindexamens. 89% slaagt voor de eindexamens die ze maken. We zijn dan ook heel trots op de examenresultaten van onze leerlingen. Het overgrote deel van onze leerlingen behaalt dusdanige didactische resultaten dat de deur openstaat voor een passende vervolgopleiding. 3) Resultaten sociaal-emotioneel functioneren
Zien!vo resultaten
Naast de didactische resultaten die een leerling behaalt, hebben de sociaal-emotionele competenties/vaardigheden van leerlingen veel invloed op het al dan niet succesvol zijn in het vervolgonderwijs. De levenservaringen die leerlingen op het Postjes College opdoen, beïnvloed door belemmeringen vanuit problematiek, maken dat we extra aandacht besteden aan dit thema.
Om passende en gerichte doelen te stellen, werken wij samen met onze zorgpartner Arkin en zetten wij het instrument Zien!vo in om de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen systematisch te volgen. Zien!vo ondersteunt in het proces van observeren, begrijpen en handelen. De scores worden gespecificeerd in ondersteuning op ‘Leren en Ontwikkelen’ en ‘Sociaal-emotionele ontwikkeling’. De scores op deze twee onderdelen geven de mate van ondersteuningsbehoefte aan. De minimale score is 1, dan is er zeer intensieve ondersteuning nodig. De maximale score is 4, wat leeftijdsadequaat inhoudt.
In schooljaar 2023-2024 hebben we in de meting van april gezien dat onze leerlingen de norm die hoort bij de reguliere leerroute deels wel halen, maar op een aantal domeinen niet. Deze scores passen bij de problematiek van onze doelgroep. We zien bijvoorbeeld dat onze leerlingen op welbevinden, zelfvertrouwen, sociaal initiatief en aanpakgedrag meer ondersteuning nodig hebben. Wij begeleiden onze leerling zo goed mogelijk in hun ontwikkeling op deze domeinen. Zo hebben we afgelopen jaar de kwaliteitszorgcyclus geïntensiveerd, werken we met weekdoelenkaarten voor kort cyclische afstemming en wordt een SJSO* medewerker op school ingezet. De verwachting is dat dit in het schooljaar 2024-2025 zijn vruchten zal afwerpen.
*Specialistische Jeugdzorg in het Speciaal Onderwijs 4) Monitor Sociale Veiligheid op basis van leerklimaatonderzoek (LKO)

Bij het Postjes College is veiligheid en een gevoel van veiligheid een belangrijk onderdeel op school. Een groot deel van de doelgroep is in het verleden thuiszitter geweest, vaak speelden angsten hierin een rol. Zeker bij de start, proberen wij als team de nadruk te leggen op het veilig voelen hier op school, want wanneer een leerling zich veilig voelt, is die in staat om nieuwe dingen te leren.
Om de (sociale) veiligheid te meten is in schooljaar 2023-2024 opnieuw het Leerklimaatonderzoek afgenomen.
De leerlingen van het Postjes College ervaren het leerklimaat op veel onderdelen positiever t.o.v. de vorige meting en/of de referentiegroep. Ook worden er op alle gebieden ruimvoldoende tot goede rapportcijfers gegeven, waarbij ze het meest positief zijn over de veiligheid op school. De leerlingen ervaren de school als een fijne en veilige plek. Een mooi resultaat waar we trots op zijn.