2. Onderwijs
Jordaan College biedt hetzelfde onderwijs als een reguliere vmbo-t in de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn en Economie. Als leerlingen hun diploma hebben behaald, stromen ze uit naar mbo-niveau 3 of 4 of naar de havo. Dit kan op het Meiberg College (ook van iHub onderwijs), maar ook op een reguliere vo-school als je daaraan toe bent. Met ingang van het schooljaar 2024-2025 bieden we ook de mogelijkheid voor leerlingen met een vmbo-k advies om in onze onderbouw in te stromen en onderbouw-onderwijs te volgen.
2.1 Onderbouw
In de komende jaren werken wij aan vernieuwing van onze onderbouw. We willen leerlingen nog beter voorbereiden op vervolgonderwijs en op hun toekomst. De zogenaamde ‘basisvaardigheden’ – rekenen/wiskunde, taal en lezen, burgerschap en digitale vaardigheden – krijgen veel aandacht. Ook bredere vaardigheden, zoals samenwerken, kunnen plannen en organiseren, nadenken voor je iets doet en leerstrategieën verwerken we meer in het lesprogramma. We werken zo aan een onderbouw die leerlingen zelfstandiger en zelfredzamer maakt en van waaruit meer leerlingen kunnen gaan doorstromen naar regulier voortgezet onderwijs. Zo sluiten we aan bij de landelijke ontwikkeling naar ‘inclusief’ onderwijs: onderwijs dat is afgestemd op alle leerlingen. We werken daarbij uiteraard intensief samen met regulier onderwijs. De leerling staat daarbij altijd centraal.
Leerlingen kunnen veel van elkaar leren, ook als de niveaus verschillen binnen één klas. We gaan daarom werken met heterogenere brugklassen, waarin leerlingen van verschillende niveaus samen leren en tegelijkertijd de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op hun eigen niveau. Ook zullen we in de komende jaren meer niveaus gaan aanbieden op onze school in nauwe samenwerking met reguliere scholen, zodat leerlingen het best passende onderwijs kunnen volgen in hun eigen regio.
2.2 Bovenbouw
- Leerjaar 3
In de derde klas geven we in alle reguliere vmbo-t vakken les, volgens de profielen Techniek, Economie en Zorg & Welzijn. Wij bieden Nederlands en Engels. De leerlingen doen in dit jaar al staatsexamen voor het vak maatschappijleer 1 en het sectorwerkstuk.
- Leerjaar 4 en 5
In het vierde leerjaar geven we alle vakken van het gekozen profiel op examenniveau. De leerlingen doen aan het einde van het jaar staatsexamen vmbo-t. Soms gaan leerlingen voor alle vakken op, maar soms spreken we af dat een leerling maar een paar examens gaat doen, om alle aandacht daarvoor te hebben. Wie dat kiest, of toch niet alle vakken haalt, gaat door naar het vijfde leerjaar. Hierin wordt de rest van de vakken voorbereid om aan het einde van het jaar weer examen te doen en daarmee een heel vmbo-t diploma te behalen. Hierna stromen de leerlingen door naar mbo-niveau 3/4, het Meiberg College (havo) of een reguliere havo. Leerlingen in het vijfde leerjaar die geen volledig programma meer hoeven te volgen, lopen naast hun lessen ook stage.
Ook in de bovenbouw heeft elke klas een eigen mentor die verantwoordelijk is voor de mentorlessen, het OPP (ontwikkelingsperspectiefplan), de oudercontacten en gesprekken met leerlingen. In de bovenbouw bieden we niet alle praktijkvakken aan. Lichamelijke opvoeding is wel onderdeel van het lespakket. Tekenen is een examenvak dat getalenteerde leerlingen kunnen kiezen, maar CKV en koken worden niet meer gegeven.
- Prikkelarme vleugel
In de prikkelarme vleugel zitten leerlingen uit de bovenbouw die vanuit hun karakter of moeilijkheden een rustige en veilige omgeving nodig hebben om tot leren te komen. De vakdocenten komen elk uur naar de lokalen om les te geven. De definitieve indeling van het aantal klassen per jaar is afhankelijk van de aanmeldingen en kan anders zijn dan hierboven beschreven. De plaatsing van leerlingen in de verschillende klassen wordt altijd met leerling en ouders overlegd, maar is uiteindelijk een besluit van het zorgteam van de school.
2.3 Doelgericht
Welke mogelijkheden heeft een leerling om zich op langere termijn te ontwikkelen en welk eindniveau is haalbaar? Dat wordt voor iedere leerling bekeken en vastgesteld. Vervolgens kijken we welke ondersteuning daarbij nodig is. Gedurende het jaar kijkt de mentor of de leerling op koers ligt. Dit doen ze aan de hand van doelenkaarten die ze gezamenlijk invullen en evalueren. De mentor ondersteunt waar nodig en past het onderwijs- en leerstofaanbod hierop aan. Zo benutten we talenten en mogelijkheden van de leerlingen beter.
2.4 Activiteiten
Elk leerjaar ondernemen we met onze leerlingen verschillende activiteiten. Sommige activiteiten zijn onderdeel van het onderwijsprogramma (bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer). Andere activiteiten zijn niet specifiek verbonden aan één vak maar aan de ontwikkelingsgebieden sport, cultuur en vrije tijd. In de bovenbouw gaan we, indien mogelijk, op schoolkamp.
2.5 Gezonde schoolkantine
Jordaan College heeft een omgeving gecreëerd waarin gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. We kiezen voor een positieve aanpak, waarbij we de keuzevrijheid van onze leerlingen respecteren. We maken van de gezonde keuze de makkelijke keuze. Wij vinden dat bewust en gezond eten de norm hoort te zijn en we vinden het logisch dat ieder kind een gezonde en duurzame keuze kan maken in de schoolkantine. Daarom doen wij dát wat de normaalste zaak van de wereld is: we maken van de gezonde kantine de gewone kantine. We werken op onze school volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen, opgesteld door het Voedingscentrum. Dat betekent dat we gezondere producten in het assortiment hebben, fruit en groenten aanbieden en water drinken stimuleren.

2.6 Stage
Voor de examenkandidaten met een gedeeltelijk programma, omdat zij een aantal examens al hebben afgerond, is er de mogelijkheid tot het lopen van stage. Het lopen van stage is een belangrijke aanvulling op het onderwijsprogramma, om zo goed mogelijk voorbereid aan het mbo te beginnen. Stagelopen vergroot de sociale vaardigheden van de leerlingen, maar ook de nodige werknemersvaardigheden zoals omgaan met een leidinggevende en collega’s, op tijd komen, afspraken nakomen en samenwerken. Daarnaast vergroot het de kennis op een bepaald vakgebied.
2.7 Cijfers en rapporten
Op het digitale leerlingenplatform SOMtoday kunnen ouder(s) en/of opvoeders(s) en de leerling altijd de actuele resultaten van de leerling bekijken. Leerlingen krijgen drie keer per jaar een rapport, in december, maart en juli. De exacte data van de rapporten staan ieder jaar aangegeven op de jaarplanner.
2.8 Rooster
Het reguliere lesrooster verschilt per leerjaar in het aantal lessen per week. Het lesrooster reiken we aan het begin van het schooljaar uit aan al onze leerlingen. Dit wordt gaandeweg het jaar af en toe bijgesteld, om veranderingen te ondervangen. Het dagrooster (zoals bij ziekte van een docent) krijgen leerlingen in de ochtend van de mentor, zodat zij direct weten dat er voor díe dag een onvoorziene verandering is. Elke dag starten de leerlingen om 9.30 uur met een check-in bij de eigen mentor. Hierin bespreken we wat die dag wordt gedaan, of iedereen zijn boeken bij zich heeft en kijken we hoe het met iedereen gaat.
2.9 Vakanties & vrije dagen
Schoolvakanties Zomervakantie 22 juli t/m 30 augustus 2024 Herfstvakantie 28 oktober t/m 1 november 2024 Kerstvakantie 23 december 2024 t/m 3 januari 2025 Voorjaarsvakantie 17 t/m 21 februari 2025 Meivakantie 21 april t/m 5 mei 2025 Zomervakantie 14 juli t/m 22 augustus 2025 Extra vrije dagen Hemelvaartsdag 29 en 30 mei 2025 Tweede Pinksterdag 9 juni 2025 Studiedagen (leerlingen vrij) 10 januari 2025
Overige studiedagen (en andere vrije dagen en belangrijke data zoals toetsweken) worden bekend gemaakt via de papieren jaarplanner die ouders bij de start van het schooljaar ontvangen.
Onderwijstijd Uw kind volgt op jaarbasis ongeveer 940 uren onderwijsuren. Als deze onderwijstijd niet wordt gehaald, wordt in het ontwikkelingsperspectief aangegeven hoe dit komt en hoe we (in overleg met u en uw kind) zo spoedig mogelijk naar een volledige lesweek van 24,5 uur per week toe kunnen werken. De school is verplicht om onderwijstijdverkorting aan te vragen bij de Inspectie van het Onderwijs.
